A vízszigeteléshez hasonlóan nagy jelentőséggel bír a hőszigetelés is. Nagy horderejét az adja, hogy az árak kúsznak felfelé, így a költségeink nőnek, melyet mindenki szeretne lejjebb szorítani. Erre nagyon jó megoldás a hőszigetelés. Ennek kezdeti költsége van, melyet be kell fektetni, de utána már csak élvezzük előnyeit.

Mi is az a hőszigetelés pontosan?
Két eltérő hőmérsékletű tér (például a kültér és az épületbelső) között fellépő hőközlés gátlása, jellemzően nagy hőellenállással rendelkező szerkezettel. Tehát például hazánk klimatikus körülményei között télen a kinti hideg beáramlásának, illetve a beltéri meleg kiáramlásának akadályozása, azaz a fűtött helyiségek hőveszteségének csökkentése.

Megfelelő hőszigetelés hiányában a hőveszteség nagyon magas lehet. Az épületek hővesztesége a szigetelés meglététől, illetve állapotától függően meglehetősen eltérő lehet.

 
Az arányok általában a következőképpen alakulnak:

  • A meleg 30–40%-a falakon keresztül,
  • 20–30%-a tetőn keresztül,
  • 15–25%-az ablakokon át,
  • 10–15%-a padlón, födémen keresztül távozik.

Azonban ezek az arányok lényegesen változhatnak különböző esetekben. Például a nagy ablakokkal és üveg ajtókkal rendelkező házak, melyeknek szigetelése nem megfelelő, ott a nyílászárókon távozó hő elérheti az összes hőveszteség akár 40-50%-át is.

A hőszigetelés a fűtéskorszerűsítésnél is jelentősebb megtakarításokat jelenthet. A korszerűsítéseknél a megtakarítható energia 70%-át jelentheti a hőszigetelés, míg a fűtéskorszerűsítés pedig a fennmaradó 30%-ot adhatja. Az esetek többségében elsőként a külső hőszigetelést érdemes elvégezni, majd a nyílászárok cseréjét.

A munkálatok nekiállása előtt érdemes profi szakember véleményét is kikérni. Ha a kivitelezés megfelelő, akkor a hőszigetelés élettartama akár 30 év is lehet. A jó hőszigetelés megóvja a házszerkezetet is, melyet roncsolhat a nagy hőingadozás, így kisebb mértékű hőterhelésnek lesz kitéve az épület, mely lényegesen növelheti az élettartamát.

További információkat itt olvashat, vagy vegye fel vegyünk a kapcsolatot, és munktársaink bármivel kapcsolatban állnak rendelkezésére!