A kreatív, újrahasznosítási trendek már javában tombolnak az otthonokban. Éppen ezért a már elavult, esetlegesen elkopott  és nem használatos ajtó sem maradhatnak le a listáról!

Egy idejét múlt ajtó számos praktikus megoldásnak, kiegészítő elemnek lehet az alapja: lehet belőlük akár asztal, könyvespolc, vagy sarokszerkény is, itt csak saját fantáziánk szabhat határt a kreativitásnak!

Nézzük csak meg, ha éppen barkácsolni támadna kedvünk, mire lehet jó egy már nem használt ajtó! 

1. tipp – Üzenőfal készítése

Egy elkopott, öreg kazettás ajtó remek díszítő eleme lehet otthonunknak akár üzenőfalként, tükörként vagy családi képkeretként is.

Első körben jó alaposan csiszoljuk át az ajtó felületét, hogy sima felületet kapjunk, majd ha üzenőfalként szeretnénk használni, akkor a belső felületeket fessük le 2 rétegben fekete táblafestékkel, az ajtó keretéhez pedig válasszunk otthonunkhoz passzoló színt, vagy akár egy vintage stílusú kopott fehéret. Ha megvagyunk vele és megszáradt, már mehet is a falra, ahol a család összes tagja felírhatja fontosabb teendőit, vagy akár üzenetét a család többi tagja számára!

Képkeret esetén javasolnánk az ajtó kazettáiba decoupage-technikával vagy egyszerű ragasztó segítségével felvinni a képeket, hogy minél tartósabb kiegészítője lehessen otthonunknak!

Ajtók újragondolva

2. tipp – Ajtóból szekrényt!

Nem is gondolunk bele, hogy egy jól megválasztott és elavult ajtó segítségével milyen remek konyha- vagy ebédlőszekrényt, cipősszekrényt készíthetünk.

Legelső lépésként távolítsuk el az ajtóról a nem kívánt elemeket, kilincset, zárszerkezetet. A helyüket kenjük ki faglettel, hogy ne legyenek zavaróak átalakítás során, majd csiszoljuk alaposan simára az ajtó felületét. Válasszuk ki a megfelelő színt, fessük, majd lakkozzuk le a kívánt hatás érdekében.

Amennyiben extább szekrényt szeretnénk végeredményképp, úgy egészítsük ki akár jól előkészített raklap részletekkel, faládával, polccal vagy akár dekoratív akasztókkal.

Ajtók újragondolva

3. tipp – Ajtóból asztalt!

Nem csak, hogy egyedi, de még trendi és mutatós is lehet egy jól megválasztott ajtó asztalként elkészítve. Csiszoljuk le jó alaposan, hogy a fa erezetek is szépen látszódjanak, majd a megfelelő anyagok kiválasztásával lazúrozzuk le és lakkozzuk át az asztalt.

Erősítsünk rá 4 masszív lábat az ajtó fa anyagának megfelelő anyagból, majd készíttessünk üvaglapot a tetejére, hogy ezáltal ne csak az asztalunk legyen védve, de takíratni és tisztán tartani is könnyebb legyen számunkra!

Ajtók újragondolva

Régi és megúnt, esetlegesen megkopott tárgyainkat tehát érdemes újragondolni és pár ezer forintból újra alkotni, hogy otthununk kreatív és praktikus díszítő eleme lehessen!

Így nem csak, hogy újrahasznosítjuk bútorainkat, de még egy nagyobb kiadástól is megóvhatjuk pénztárcánkat, hiszen nem kell több tízezerért új bútort vásárolnunk kuckónkba!

Amennyiben kérdésed merülne fel, vagy segítségre van szükséged fordulj kollégáinkhoz bizalommal!