ÁrnyékolókMivel a meleg levegő nagy része ajtókon, ablakokon keresztül áramlik be otthonunkba, ezért ezeket a felületeket célszerű árnyékolással védeni. Ehhez a legkézenfekvőbb megoldás a sötétítő függöny, redőny vagy reluxa használata. Napközben ezek az árnyékolók megvédik a lakást a forró napsugaraktól. Bár azt érdemes megjegyezni, hogy az ablakon kívüli megoldások (redőny, zsalu) sokkal hatékonyabbak, mint például a függöny, hiszen ez utóbbi esetén az ablaküvegen átjutnak a napsugarak, vagyis beengedjük őket a lakásba.

 

Építkezéskor is gondolhatunk már előre a kánikulára, és megtervezhetjük otthonunk ablakainak, erkély- és terasz ajtóinak az elhelyezkedését a napsugárzásnak kitettség alapján. Például egy lombos, árnyékot adó fa a nap egy részében árnyékot biztosíthat a házunknak, így gátolva a belső terek felmelegedését. A terasz vagy erkély esetében is praktikus, ha már az építési munkálatok megkezdése előtt úgy próbáljuk kialakítani őket, hogy az udvaron lévő fa legalább a délutáni órákban részlegesen árnyékba boríthassa azt, így gyakran nincs is szükség külön árnyékolókra. Ezzel meghagyjuk a lehetőséget a napfürdőzésre, de az árnyékot is biztosan élvezhetjük majd a 35-40 fokos hőségben.

A teraszon vagy az erkélyen a különböző napellenző ponyvák is nagy segítséget nyújthatnak, ráadásul az erős napsütésben még ezek alatt is barnulhatunk, csak biztonságosabban. Ide válasszunk UV szűrővel ellátott ponyvát, így a bőrünk védelme az árnyékban is biztosított lesz.

TetőablakokA tetőablakok árnyékolása az egyik legfontosabb, hiszen a tetőterek gyorsan melegednek és sok bosszúságot okozhatnak a melegben, ha nincs megfelelő árnyékolásunk vagy légkondicionálónk. Itt is igaz, hogy már az építkezésnél célszerű jól megtervezni az ablakok elhelyezkedését, de ha már adott a lakásunk kialakítása szerezzünk be jó minőségű lehetőleg külső árnyékolókat.
Általánosságban a legfontosabb és leghatékonyabb eszköz: a minőségi árnyékolás. Ha kérdésed lenne még, keresd bátran szakembereinket és kérd tanácsukat árnyékolás témában is! Azt pedig ne feledd, bármilyen árnyékoló megoldás mellett is döntesz, mindig gondoskodj a lakás megfelelő szellőzéséről.