beltéri falfesték színmintákA beltéri falfestékek már számtalan színben rendelkezésünkre állnak, sőt rengeteg dekor festék is elérhető a piacon, amikkel különleges megjelenést, pl. metálos vagy bársony hatást érhetünk el a falakon. Vagyis bátran mondhatjuk, hogy az unalmas festékek már a múlté! Arról nem is beszélve, hogy a beltéri falfestékek számos funkciót is elláthatnak: néhány típus mosható, mások vízlepergetőek, vagy épp a penészedés ellen védenek és légáteresztőek.

Hátrányuk azonban, hogy ha egy kis mintával szeretnénk feldobni a falat, akkor bizony nagyobb a festés munka- és persze időigénye is. Továbbá, ha olyan árnyalatot szeretnénk, ami „készen” nem kapható bizony ki kell kevernünk az áhított színt – a megfelelő mennyiségben. Másik hátránya a falfestésnek, hogy általában több rétegben szükséges felvinni a felületre a festéket, és ügyelni kell a száradási időkre is.

FestésA festés közben keletkező kósza festékcseppek után pl. a padlón, pedig van mit takarítani. Ezért célszerű mindent alaposan előkészíteni, és szükség szerint fóliával lefedni, hogy elkerüljük a felesleges foltokat. A beltéri falfestékek között érdemes tudatosan is válogatni – nem csak a színek és az ár/érték arány esetében: a káros anyag tartalom ugyanis nem mindegy, főleg, ha például babavárás kapcsán festjük újjá a szobát. Az élhetőbb környezet érdekében válasszunk alacsony VOC-tartalmú beltéri falfestékeket.

 

A tapétázás esetében a minták jelentik az egyik legerősebb érvet: a mesefiguráktól, a virágokon és az absztrakt formákon át egészen a fotókig már számtalan design közül választhatunk, s éppen ezért könnyen a bőség zavarába kerülhetünk. Amire érdemes figyelni, hogy ha bele is szeretünk egy-egy érdekes mintába képzeljük el azt otthonunkban a választott tapétát és tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: nem lesz túl sok ez a minta a nagy falfelületen? Nem fogom gyorsan megunni ezt a mintát?

Persze a tapétáknak is több hasznos funkciója lehet, például itt is választhatunk lemoshatót, vagy akár festhetőt is, aminek ha megunjuk a színét, nem kell újratapétázni, csak átfesteni. Vannak olyan „trükkös” tapéták, amik például könyvespolcot, vagy fa, esetleg kő mintát ábrázolnak, így ha hirtelen ránézünk olyan mintha nem is tapétázva lenne a lakás. De háromdimenziós minták közül is válogathatunk.

Ha a tapétázás mellett döntünk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy ez a folyamat időigényesebb, mint az egyszerű falfestés, főleg ha a különböző minták illesztésére is ügyelni kell.

Nem tudsz dönteni a festés és a tapétázás között? Akkor azt javasoljuk, válaszd az arany középutat: egy visszafogott falfestés, 3-4 csík mintás tapétával nagyon jól fel tudja dobni a teret!

Ha további kérdésed lenne a témában, vedd fel velünk a kapcsolatot! Addig is nézd meg itt festékkínálatunkat! >>>