Ha nem megfelelő otthonunk árnyékolása, akkor napközben lakásunk könnyen felmelegszik, és a szellőztetés ellenére is uralkodik a meleg az otthonunkban. Ezen azonban segíthetünk, ha már napközben megvédjük lakásunkat a nap melegétől. Kellő hőszigeteléssel és árnyékolással a nyári kánikulában is kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk otthonunkban.

Beltéri megoldások

Az egyik legnépszerűbb beltéri árnyokoló megoldás a sötétítő függöny. Legfőbb előnye, hogy egyszerűen beszerezhető és felszerelhető. A függöny kiválasztásakor az esztétikai szempontok mellett érdemes a sötétítő képességre és a fényállóságra is különös figyelmet fordítani.

Nyáron alkalmazhatunk reluxát és szalagfüggönyt is, melyekkel könnyedén állítható a helyiségbe jutó fény mennyisége. Ez esetben a hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a reluxa lamelláinak domború oldala a sugárzó hő irányába mutat.

hőszigetelés és árnyokoló tippek

Használhatunk rolettát is, mely átmenetet képez a külső és belső árnyékolók között, sőt két ablak között is alkalmazható.

Külső árnyékoló tippek

A külső árnyékolókat alapvetően három csoportba sorolhatjuk.

Az első egy olyan megoldás, amit már a házunk tervezésénél el kell döntenünk, mivel az árnyékoló az épületünk részét képezi. A vízszintes (szerkezeti) megoldás esetében az épületszerkezetünket hosszabbítjuk meg, különböző árnyékoló kereteket, vízszintes előtetőket, vagy erkélyeket alkalmazva. Mivel a téli és nyári nap beesési szöge változó, így nyáron az árnyékoló védelmet nyújt, míg a téli, alacsonyabb napállásnál beengedi a napfényt.

hőszigetelés és árnyokoló tippek

A másik megoldás az ablak síkjára szerelhető árnyékoló. Ez a legelterjedtebb típus, mivel utólag is felszerelhető. Ide tartoznak a redőnyök, a lamellás és a vásznas árnyékolók, valamint napjainkban igen népszerű spaletták és zsalugáterek is. Itthon a legnépszerűbb árnyékoló eszköz a redőny, hiszen ez a téli hőszigetelésben is nagy segítséget nyújt. A zsalugáter is alkalmas hőszigetelésre, melynek az egyik legfőbb előnye, hogy becsukott állapotban is biztosítja a levegő áramlását, így természetes átszellőztetést nyújt. Esztétikailag pedig remek megoldást kínálnak a vászon anyagból készült árnyékolók is.

hőszigetelés és árnyokoló tippek

Érdemes otthonunkban napernyőket, rolókat és különböző árnyékoló eszközöket felszerelni, hogy kellemes hőmérsékletet biztosítsunk a lakásban. Azonban fontos az árnyékolók helyes használata is, ami azt jelenti, hogy a megfelelő időpontban engedjük le az árnyékolókat, így kizárva az erős napsugárzást.

Végül érdemes magát a természetet, a növényeket használnunk hőszigetelésre. A lombhullató növényzet, mint árnyékoló rendkívül praktikus, mert ősszel leveleit elhagyván átengedi a napsugarak nagy részét. Ezt alkalmazhatjuk otthonunkhoz kapcsolódóan, például tartóvázra felfutatott növényzet által, vagy ültethetünk kertünkbe nagyméretű, lombhullató fákat.

hőszigetelés és árnyokoló tippek

Mint látható, számos lehetőség és megoldás létezik, mellyel energiát spórolhatunk és kellemes hőmérsékletet biztosíthatunk otthonunkban.

Ha további tanácsokra vagy kíváncsi a hőszigeteléssel kapcsolatban, akkor keresd szaktanácsadóinkat telephelyünkön, vagy itt a weboldalunkon is felveheted velük a kapcsolatot!