kertépítés

Cikkünkben most összegyűjtöttünk pár kreatív kertépítési ötletet és megoldást arra, hogyan érdemes kialakítani kertünket.  Az alábbi megoldásokkal abban segítenek, hogy a kert a család számára a nyár legszebb pillanatainak adhasson helyet.

Nézzük csak, hogyan is haladjunk a kertépítésnél lépésről-lépésre?!

Gondolkozz és tervezz!Kertépítés

Az első és legfontosabb lépése a kertépítésnek, hogy végig gondold mi mindenre lehet szükségetek a kertben. Minek örülnének a lurkók, milyen praktikákra lenne szükség, ami otthonosabbá tenné számotokra az udvart.

Legyen-e például kerti tó, vagy játszótér? Mit enged meg a környezet? Szeretnél-e virágokat? Szükség van-e füvesítésre a kertépítésnél?

Üljetek le és beszéljétek át. Ha megvannak az igények, kezdjétek el lerajzolgatni, hogy ne csak fejben, hanem papíron is lássátok az eredményt!

Előszőr rombolj!

Minden kezdet nehéz, a kertépítés elkezdéséhez ugyanis előszőr rombolni kell! Mielőtt azonban nekilátsz, tudatosan gondold át mi az, amit a régi kertből megmenthetsz, vagy újrahasznosíthatsz majd az új udvaron! Ezeket a részeket óvatosan bontsd le, hiszen rengeteget spórolhatsz vele!

Ha már belefogtál a kertépítés folyamatába, akkor mindenképpen érdemes a régi föld felső rétegéből néhány centit leszedni. Az említett réteget fekete tápanyagdús virágfölddel javasolt visszapótolni. A föld tápanyag visszapótlása kert szintjét is meg tudod emelni néhány centivel, ha ezt a megoldást követed.

Ez a plussz friss virágföld a kertépítés során nagy frissítést jelenthet mind a füvesítés, mind kerti növények számára is. Hidd el, udvarod kamatoztatni fogja ezt a kis figyelmességet!

Kertépítés_1Kertépítés

Ha már leterítetted a friss termőföldet, tudatosan jelöld ki, hogy mit hol fogsz elhelyezni a további kertépítési munkálatok során. Hol lesz kerti tó, csobogó, emelt ágyás,  játszótért és minden, amit szeretnél.

Ennek azért van kiemelkedően fontos szerepe, mert ha már belevágsz a nagy munkálatokba és mindent elültettél, utána már csak nagyon körülményesen tudnád beszállítani az alapanyagokat.

Szinteltolási lehetőségek a kertépítésben

Szeretnél valami nagyon kreatívat és lehengerlőt készíteni a kertépítés során kertedbe? Akkor talán nincs is jobb megoldás egy mutatós kis sziklakertnél. Esetleg használd ki a szinteltolás által kreálható lehetőségeket és alakítsd ki ezzel a megoldással a kerted.

Nagyon ügyelj rá, hogy ha szinteltolással szeretnéd feldobni a kertet, akkor gondolnod kell rá, hogy valamilyen erősebb (lehetőleg természetes) anyaggal támaszd meg!

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kertépítési munkának tartós is legyen az eredmény. Ha a szinteltolás szélére lépsz, megereszkedhet a föld a lábad alatt, ellenben egy erős, masszív anyaggal ez elkerülhető!

Kiülős megoldás terasz helyett

Sokan irigykedve néznek a családi házas terasszal rendelkező családok után. Ha nektek is hiányzik a jó kis teraszos nyári estés hangulat, akkor ezt egy jól kialakított kiülővel máris megoldhatod!

Tervezéskor azonban itt se feledd, hogy legelőszőr is a föld szintezésével kell kezdeni a kertépítést, majd a ház hangulatához illő alapanyagot válassz alapnak. Lehet ez akár faléces megoldás, járólapok, beton, térkő, vagy akár kavicsos is.

Fa választása esetén feltétlenül ügyelj azonban rá, hogy hagyj egy kis helyet a talaj és a lécek között, ugyani a fa a víz hatására könnyen megszívja magát és így a várnál is korábban tönkre mehet és kezdheted elölről a kertépítés folyamatát!

Kertépítés_2Vagány kis járatok a kertbe

Nincs is jobb érzés annál, amikor mezítláb mászkálhatsz fel s alá a kertben érezve a köveket, füvet.

Emellett a kertépítés során gondoljunk a szépen kialakított kertre és a virágágyásokra is, ráadásul ha esik az eső akkor teljesen sáros leszel mire visszaérsz a házba. Ezekre mind megoldást adhat a kerti ösvények kialakítása. Így a virágokat sem kell kerülgetni, sáros sem leszel, és még a gyerkőcök is imádni fogják!

A kertépítés koronái: virágok és fák

A kert legfontosabb elemei a fák, melyek majd árnyékot biztosítanak és a virágok, amik pedig megadják az évszakok hangulatát. Kertépítés során haladj a nagy növényektől a kisebbek felé, hiszen a nagyobbaknak több helyre és napfényre van szüksége, így ez után következhetnek az udvar kisebb növényzetei.

Fák ültetése során arra is gondolj, hogy fajtától függően akár méteresekre is nőhetnek hosszába, s széltébe is, így a házra, vezetékekre is gondolj!

A kert kialakítása során az lebegjen a szemed előtt, hogy ezt csak egyszer kell megcsinálnod, utána évekig élvezheted a kert pompás látványát, és lazíthatsz egy függőágyban az udvarban! Amennyiben további kertépítési tanácsokra vágysz, kattints ide.

Ha további kérdéseid lennének a kertépítéssel kapcsolatban, akkor írj nekünk!

Képek forrása: Pinterest.com