HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS
A KÉNYELMES OTTHONÉRT DOLGOZZUNK EGYÜTT!
Lakásfelújítási tanácsok, ház körüli ötletek, kreativitás és lakberendezés, barkácstippek, aktuális hírek, érdekességek, akciók.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
ELÉRHETŐSÉG
LÉTA-KER KFT.
7631 Pécs, Tüskésréti út 48-50.
Tel.: (06-72) 324-939, 324-194
Fax: (06-72) 210-724
Mobil: (06-30) 99-46-999
E-mail: info@letaker.hu

www.letaker.hu
Nyitva tartás NYITVATARTÁS
NYITVA TARTÁS

Hétfő - Péntek      7:00-17:00

Szombat               7:00-12:00

Vasárnap                   Zárva

 
 
 
 

 

HÍREK

Minden, amit a szobafestésről tudni kell

<<< vissza
 
2018.08.15

Napjainkban egyre többen vágnak bele sajátkezűleg az otthonuk festésébe. Sokan anyagi megfontolásból teszik, sokan pedig csak szeretnék saját kezük munkáját viszont látni a falakon.

 

SzobafestésAzonban sokan nem tájékozódnak megfelelően és nem néznek utána mennyi mindenre is kell gondolni a festés profi kivitelezésnek érdekében.

Sokszor merül fel egy ház vagy lakás esetében a festés. Lehet akár azért mert már elhasználódott a felület és koszos, vagy mert megunták éppen az adott színt, esetleg már divatja múlt. Van, aki költözés miatt szeretne frissen festést, vagy éppen bővül a család és higiéniai okokból vágnak bele.

Többen gondolják úgy, hogy a festés egy jó móka és bárki meg tudja csinálni. Ez részben igaz is, de mint sok esetben, úgy itt sem szabad megfeledkeznünk róla, hogy utána járjunk előbb a szakmai dolgoknak: mit, mikor és hogyan érdemes csinálni. Ha ezt nem tartjuk be, akkor annak vagy idő előtt láthatjuk kárát, vagy éppen az anyagi elképzeléseinket fogjuk túlszárnyalni vele.

Mi mindenre kell gondolni?

Maga a festés a menete és a falak gurítása nem is olyan nagy feladat.. a munka javát itt is az előkészületek adják! Ez esetben a teret és a területet készítjük elő a munkálatokra.

Első körben a szükséges eszközöket kell felmérni és beszerezni, hogy ne a kitűzött munka napján kelljen még rohangálni utánuk.

Szükséges eszközök:

 • takarófólia
 • rövidszőrű henger
 • festéktálca vagy festéklehúzórács
 • közepes és vékony ecset
 • keverőpálca vagy keverőszár 
 • maszkolószalag
 • rongy, nedves szivacs az esetleges gyors takarításhoz festés közben
 • létra és toldónyél, hogy megfelelően elérjük a felületeket
 • biztonsági okok miatt érdemes mindjárt hígítót is beszerezni
 • kívánt festék a megfelelő kiszerelésben - itt célszerű az üzletben a szakemberek tanácsát kikérni

Szobafestés

Festés menetei lépében

 1. A lehetőségekhez mérten távolítsunk el minden felesleges tárgyat a szobából, vagy toljuk őket a szoba közepére, hogy a felületekhez megfelelően hozzáférjünk.

 2. Fontos a fedőfólia használata tárgyainkra és a padlóra, hogy a lehető legkisebb felületen kelljen utána eltakarítani a lepotyogó festék anyagokat. Érdemesebb vastagabb anyagú fóliát választani, hogy ne szakadjon ki olyan könnyen és a huzat se mozgassa azt a munkálatok folyamán.

 3. Kérjük ki az üzletben a szakemberek segítségét az eszközök és a festék megválasztásánál, hogy a festés gördülékenyen haladjon és ne a folyamat közepén kelljen még további festékért / anyagokért a boltba szaladni.

 4. Szánjunk elég időt a felületek megfelelő kezelésére, valamint a falak egyenletessé tételére. Szükség esetén gletteljünk, gitteljünk, csiszoljunk és portalanítsunk is, hogy az megfelelően fel legyen készítve a festés kezdetére és szép sima falfelültet kaphassunk a végére.

 5. Előkészítés után maszkoljunk! Ragasszuk le azokat a területeket, tárgyakat amit a festés során védeni szeretnénk. Itt gondolunk villanykapcsolókra, konnektorokra, lámpákra.

 6. A fal minőségétől függően szükség lehet alapozásra is! Itt érdemes előtte konzultálni egy szakemberrel, hogy ne a végeredmény után érjen meglepetés minket.

 7. Élénk színű falak átfestése esetén több réteggel is számoljunk amennyiben a világosítás a cél.

 Szobafestés

Festés tanácsok

 • Mindig a mennyezettel kezdjünk, hogy az oldalfalak a későbbiekben ne sérüljenek!
 • Díszszegély és díszítő elemeket hagyjuk a végére és igyekezzünk ne összemaszatolni őket!
 • Amennyiben egyenes szegélyvonalat szeretnénk, akkor a „snájdolás” esetén használjunk kicsapózsinórt. Majd érdemes akár még ragasztószalagot is használni, hogy biztosan egyenes legyen a festés.
 • Megfelelő mennyiségű festék esetén a henger egyszerűen felcuppan a falra és nem fog össze-vissza csepegni a munkálatok folyamán.
 • Hengerünket indítsunk elsőre felfelé egy picit, hogy ezzel megelőzhessük a festék kicsöpögését, esetleges megfolyását.
 • A festés során figyeljünk az adott fényviszonyokra és annak megfelelően munkálkodjunk!ú.
 • Ne csúsztassuk, ne húzzuk az ecsetet és hengert! Az eszköznek gurulnia kell!

Amennyiben betartjuk a szabályokat és az előírtaknak megfelelően alkalmazzuk az eszközöket, úgy jó munkát végezhetünk és nem lesz szükség idő előtt újra festésre vagy szakember javítására.

Ha további kérdésetek merülne fel, forduljatok munkatársainkhoz bizalommal!