HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS
A KÉNYELMES OTTHONÉRT DOLGOZZUNK EGYÜTT!
Lakásfelújítási tanácsok, ház körüli ötletek, kreativitás és lakberendezés, barkácstippek, aktuális hírek, érdekességek, akciók.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
ELÉRHETŐSÉG
LÉTA-KER KFT.
7631 Pécs, Tüskésréti út 48-50.
Tel.: (06-72) 324-939, 324-194
Fax: (06-72) 210-724
Mobil: (06-30) 99-46-999
E-mail: info@letaker.hu

www.letaker.hu
Nyitva tartás NYITVATARTÁS
NYITVATARTÁS

Hétfő - Péntek      7:00-17:00

Szombat               7:00-12:00

Vasárnap                   Zárva

 
 
 

 

HÍREK

Hova milyen tetőablakot válasszunk?

<<< vissza
 
2016.04.14

A tetőterek legfontosabb kiegészítői a tetőablakok. Ez biztosítja a megfelelő fényt és szellőzést, de számos más funkciója is lehet. Éppen ezért, nem mindegy, hogy a beépítendő tetőtér milyen helyiség, hiszen ennek megfelelően érdemes a tetőablakokat is megválasztani az építkezés, felújítás előtt. Lássuk, milyen szempontokat kell figyelembe venni a tetőablakoknál!


TetőablakokA tetőtér kialakításakor, fontos, hogy hatékonyan használjuk ki a rendelkezésre álló teret, elsősorban a gyakran nagy dőlésszögű tető térszűkítő hatása miatt. Fontos kérdés, hogy lakóteret alakítunk-e ki a tetőből, vagy csupán egy tárolásra alkalmas padlásként funkcionál majd a felújítás után. Ez utóbbihoz kisebb tetőablakok, kevesebb plusz funkcióval elegendőek.

 

 

Viszont, ha a tetőteret a lakók aktívan használják az alábbiakat érdemes megfontolni:


•    A természet lágy ölén: Örökzöldekre néző tetőablakok sokat segítenek a nyári-téli időben a tetőtér hőmérsékletének a szabályozásában: nyáron árnyékot adnak a fák, viszont télen beengedik a napsugarakat. Azonban az örökzöldekkel vigyázzuk, mert télen is akadályozzák a melengető napfény bejutását otthonunkba. Ha a kilátásban is szeretnénk gyönyörködni érdemes nagyobb vagy több kisebb tetőablakot választani lakásfelújítás során.

•    Forgalmas út mellett: Ebben az esetben a kilátás és a friss levegő sem optimális, így elsősorban a természetes fényszükséglet alapján válasszunk. Továbbá érdemes olyan minőségi tetőablakban gondolkodni, ami hatékonyan szűri a zajokat.


•    Szoba, nappali: A fény, a hőszabályozás és a zajszűrés kifejezetten fontos ezekben a helyiségekben. A több természetes fény érdekében a tetőablakok mérete, pozíciója és mennyisége is megfontolandó. Továbbá nélkülözhetetlen a megfelelő üvegezés, ami véd a napfény melegétől és szűri az UV sugarakat is. Fontos továbbá, hogy az utcáról beszűrődő hangok mellett, például az eső kopogását is hatékonyan szűrje a tetőablak. Az ablak magasságát úgy válasszuk meg, hogy biztonságos legyen és például a gyerekre ne jelentsen veszélyforrást.


•    Konyha, fürdő: Mindkét helyiségben fontos a fény szerep, azonban a fürdőnél a tetőablak pozícióját úgy válasszuk meg, hogy a kíváncsi tekintetek ellen megóvjon. A szellőzés lehetősége is fontos. 


•    Takarítás: Gondoljuk végig, hogyan fogjuk elérni majd a tetőablakok külső-belső oldalát a nagytakarítás alkalmával!


•    Kívülről is mutasson jól a tetőablak: Általában a belső térre fókuszálunk a felújításkor, amikor alakot választunk, de érdemes végiggondolni, hogy a kívülről milyen látványt nyújt majd a tervezett tetőablak. Összhatásában fontos, hogy a beltéri funkciójának eleget tegyen, de eközben a külső szemlélőknek is mutatós legyen.

Lakásfelújítás


•    Árnyékolás: A modem és jó minőségű tetőablakok már árnyékolás nélkül is képesek néhány fokkal szabályozni a tetőtér hőmérsékletét, azonban ha igazán hatékony megoldást keresünk, akkor érdemes árnyékolókkal kiegészíteni őket. A legjobb megoldás a kívülre épített árnyékoló, roló vagy roletta. Kevésbé hatékony, ha belülről próbálunk árnyékolni függönnyel, reluxával, stb. Köztes megoldás pedig az ablak üvegek közé elhelyezett árnyékoló. Az árnyékolás hőszabályzó hatása közérzetünknek is jót tesz, és ráadásul pénztárca és környezetkímélő megoldás, szemben a légkondicionálókkal.

 


Bármilyen tetőablakot is választunk érdemes először végiggondolni annak a funkcióját és alaposan megtervezni a beépítését, és a szükséges építőanyagokat. Választhatunk billenő típusút, felnyíló tetőablakot, de egyre népszerűbb a panorámaablak, a tetőkibúvó és a fénycsatorna használata is. Ha bizonytalan vagy az otthonodhoz leginkább passzoló tetőablakok és árnyékolók kiválasztásában, kérd szakembereink véleményét!