HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS
A KÉNYELMES OTTHONÉRT DOLGOZZUNK EGYÜTT!
Lakásfelújítási tanácsok, ház körüli ötletek, kreativitás és lakberendezés, barkácstippek, aktuális hírek, érdekességek, akciók.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
ELÉRHETŐSÉG
LÉTA-KER KFT.
7631 Pécs, Tüskésréti út 48-50.
Tel.: (06-72) 324-939, 324-194
Fax: (06-72) 210-724
Mobil: (06-30) 99-46-999
E-mail: info@letaker.hu

www.letaker.hu
Nyitva tartás NYITVATARTÁS
NYITVATARTÁS

Hétfő - Péntek      7:00-17:00

Szombat               7:00-12:00

Vasárnap                   Zárva

 
 
 

 

Burkolás

Kezdődjön minden reggelünk örömmel! Sokszor a reggeli ébredés határozza meg az egész napunkat. Így nagyon fontos, hogy olyan élményekkel induljon, amik kellemesek. Ezek közé tartozik az ébredést követő egyik legfontosabb helyiségünk a fürdő is.
A fürdőszoba felújítását minden eseteben előzetesen meg kell tervezni. Ha ezt elmulasztjuk, akkor már egy rossz méretekkel rendelkező berendezési tárgy is megváltoztathatja eredeti elképzelésünket az új fűrdüszobáról.

Fürdőszoba felújításhoz mindent megtalál a Léta-KernélElőször is vegyük fel a helyiségünk méreteit, s ne feledjük el a gépészeti kiállásokat sem bejelölni. Fontos tudni, hogy a berendezési tárgyak csatlakozási pontjai az esetek többségében szabványosak. Így attól nem kell félni, hogy egy új WC, Bidé, csaptelep nem fog passzolni a régi helyére a fürdőszobában. Persze kivételek mindig vannak, de nem jellemző.

Amennyiben sikerült beszerezni az elképzelések szerinti berendezési tárgyakat, építőanyagokat, burkolatokat, fektessünk nagy hangsúlyt a burkolat ragasztókra is. Fontos! Nem feltétlenül az a legjobb ragasztó, amivel a legtöbbet találkozunk az óriásplakátokon! Mindig kérd ki munkatársunk véleményét lakásfelújítás előtt!

Azt el kell fogadni, hogy a minőségnek magasabb az ára. De ha abból indulunk ki, hogy egy jobb minőségű ragasztó akár évtizedekig is stabilan rögzíti a burkoló elemeket, akkor megéri a 10-50% árkülönbség a lakásfelújítás során.

Gondoljuk csak bele: egy gyenge minőségű ragasztó – aminek pl. alacsony a gyanta tartalma, s hamar rugalmatlanná válik -, ugyan még fent tartja a lapokat, de kongani fognak. Ez a fürdőnk komfort érzetét is meghatározza, hiszen másképp érezzük magunkat a hanghatások miatt. Ha egy ilyen lapot szeretnénk megfúrni egy utólagosan elhelyezett kiegészítő miatt, szinte biztos, hogy le fog válni a falról.
Ebben az esetben viszont újra kell ragasztani, s fugázni. Egy lap kicseréléséhez külön egy szakembert hívni nagyon költséges.
Abban az esetben, ha ilyen helyzet áll elő, célszerű saját kezűleg nekiállni.Nem ördöngössség, nézd meg!
 

 
 
Ehhez célszerű beszerezni a megfelelő  célszerszámokat is, mert azok használata nagyban felgyorsítja a munkát, s ezen felül nagy eséllyel az eredmény is megfelelő lesz.

Amennyiben a megfelelő szerszámot keresed, vedd fel velünk a kapcsolatot, ahol szakértő kollégáink részletes felvilágosítást adnak róla, milyen szerszámokat is érdemes beszerezni a füdrőszoba felújításhoz.

Burkoló lapokról

Amennyiben meg van a fürdőszoba elrendezésének terve, a szaniterek helyen, érdemes belemélyedni az építőanyag, pontosabban a lapválasztásba kicsit tudatosan. Itt is érvényesek a termékár összefüggések. Minél olcsóbb valami, annyival gyengébb a minősége. Ez sokszor megtévesztő lehet – ahogy a ragasztóknál is.

A lapok minőségét nem a színválasztásban, színtartósságban vagy mintázatban kell keresni. Elsődleges szempont a mérettartás és az egyenletes síktartás (kajszulás).
Általában minél pontosabb egy lap, annál magasabb az ára. Ezt még a mérete tudja befolyásolni – minél nagyobb egy lap, annál drágább.
Célszerű figyelembe venni, hogy minél nagyobb egy lap mérete, annál nagyobb szaktudást is igényel a pontos lerakása. Ez pedig általában a szakember díját emelheti a felújítás során.

Amit a burkolatokról tudni kell

 
Kerámia burkolólapok típusai:

a.) Mázas kerámia :
a burkolólap felületét színes mázréteg fedi. Ez a mázréteg befolyásolja az esztétikai (szín, fényesség, dekoráció, árnyalatok, stb.) és műszaki (keménység, vízhatlanság, stb.) tulajdonságait a lapoknak.

b.) Máz nélküli kerámia :
a burkolólapok gyakorlatilag teljes vastagságukban homogének és teljes anyagukban színezett, általában minta nélküliek.

c.) Porcelán Gres:
A pocelán gres általában mázatlan kerámiatermék. Sajtolással állítják elő, előfordul, hogy díszítő, esetleg színező anyagként természetes kövek őrleményeit kevernek az alapmasszába. A mázatlan gres lapok kopásállósága kiemelkedően magas, műszaki jellemzői meghaladják a természetes kövekét, alkalmazása gazdaságosabb.

Mázas kerámialap:
A mázas kerámia lapnak két fajtája van. Van olyan mázas kerámia, amikor az alapanyag és a máz egyidőben kerül kiégetésre, Valamint vannak a két lépésben égetett kerámiák.
Ebben az esetben először a kerámiatest kerül kiégetésre, majd ezután kerül rá a máz, azután újra égetik a lapot.
Amit a burkolásról tudni kell
A kopásállóságról
Fontos, hogy a burkolat kopásállósági fokozata megfeleljen a várható igénybevételnek.
Kopásállóságot padlólapoknál szoktuk használni (nem csak kerámialap, hanem pl. parketta eseténi s)

Besorolások:
•PEI II.  Kis igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott, ahol puha talpú lábbeliben közlekedünk. Ilyenek lehetnek magánlakások fürdőhelyisége, hálószoba, melynek nincs közvetlen kültéri kapcsolódása. Könnyen sérülnek, így pl. gyermekszobához nem javasoljuk a lehulló tárgyak okozta sérülések miatt...

•PEI.III.  Közepes átmenő forgalomnak kitett helyiségekbe ajánlott lap, puha talpú, illetve normál lábbeli használata mellett, úgymint nappalik, az előszoba és egyéb olyan helyiségek kivételével, ahol nagy forgalom lehet.

•PEI.IV.  Közepes igénybevételnek kitett helyiségek burkolására ajánlott: magán lakások bármely helyiségébe burkolható (konyha, előszoba, folyosó, fedett terasz).
  
•PEI.V. Kereskedelmi egységek, szállodák, bemutatótermek burkolására alkalmas lapok, jellemzően nagy karcállóság mellett.
 
A kopásállóság nem ugyanaz mint a karcállóság, amit a MOHS skálán mérnek.
A nagy kopásállóságú lapok (elsősorban a fényes felületűek) is karcolódhatnak, ami nem számít kopásnak.

Burkoló lapok választása:
A szabály, hogy nincs szabály! Mindig a mi igényünknek megfelelőt igyekezzünk kiválasztani. Ezt első lépésben szín, beosztás, majd műszaki paraméterek szűkítésével célszerű megtenni.
 
Az alábbiak szerint célszerű választani:
- figyelembe kell venni a környezetet. Ebben tudunk segíteni tervezési szolgáltatásunkkal
- figyelembe kell venni a sajátos esztétikai és műszaki funkciókat, amelyeket a burkolólapoknak be kell tölteniük

Esztétikai szempontból: a burkolatnak alkalmazkodnia kell a bútorokhoz és  a környezethez, valamint a funkcionális igényekhez, melyre szánjuk azokat.

Műszaki szempontból: a burkolólapok kopásállóságának megfelelőnek kell lennie a betöltendő funkciójukhoz.
Mindig mérlegelni kell, hogy egy magas kopásállóságú, ám de drágább terméket szükséges-e vásárloni olyan helyre, ahol az nem lesz kitéve semmilyen komolyabb fizikai kihatásnak. Ugyan így kétségkívül hibás nem fagyálló burkolólapot választani terasz burkolásához.
Éppen ezért egy „alacsonyabb” műszaki jellemzővel bíró termék nem feltétlenül rosszabb választás!
 
Mennyi burkolólapot rendeljünk?

Ahhoz, hogy erre megkapjuk a választ, a következőket kell tudnunk:
-  burkolandó felület területe
-  burkolás módját ( zárt fugás, nyitott fugás, folyamatos vagy eltolt fuga, párhuzamos vagy átlós rakás).
- az első osztályú burkolólap szállítmány is tartalmazhat néhány hibás darabot ( a szabványok első osztály esetén 5 % hibás mennyiséget fogadnak el) Hibás darabokat a Létaker minden esetben kicseréli díjmentesen!
- néhány lapot vágni, fúrni kell, tehát számolni kell bizonyos selejttel is. Ez a selejt függ a lerakási technikától, mintázattól, tagoltságtól. ( pl. az átlós rakásnál nagyobb a selejt, mint a párhuzamosnál )
- hasznos pár darabot eltenni az esetleges sérülések kijavítására

A burkolandó felület területéhez viszonyítva átlagosan 10-15%-kal több burkolólapot érdemes rendelni.
Az építőanyag rendelés mennyiségét gondosan kell meghatározni, mivel utánrendelés esetén nem biztos, hogy a rendelkezésre álló termék teljesen azonos lesz a korábban használttal.