HÍRLEVÉL
FELIRATKOZÁS
A KÉNYELMES OTTHONÉRT DOLGOZZUNK EGYÜTT!
Lakásfelújítási tanácsok, ház körüli ötletek, kreativitás és lakberendezés, barkácstippek, aktuális hírek, érdekességek, akciók.
Iratkozz fel hírlevelünkre!
ELÉRHETŐSÉG
LÉTA-KER KFT.
7631 Pécs, Tüskésréti út 48-50.
Tel.: (06-72) 324-939, 324-194
Fax: (06-72) 210-724
Mobil: (06-30) 99-46-999
E-mail: info@letaker.hu

www.letaker.hu
Nyitva tartás NYITVATARTÁS
NYITVA TARTÁS

Hétfő - Péntek      7:00-17:00

Szombat               7:00-12:00

Vasárnap                   Zárva

 

 
 

 

Tanácsok festéshez

 

Előkészületek

Ha már lakott helyiségről van szó, akkor a festés első lépéseként célszerű kipakolni a helyiséget.


Készítse elő a falfestéstAmennyiben erre nincs mód, mert nem tudjuk hova helyezni a bútorokat, akkor igazítsuk őket egymásra halmozva a szoba közepére, hogy körbe tudjuk járni a festés folyamán. Ha nagy szobáról van szó, és sok bútort szeretnénk középre felhalmozni, arra is ügyeljünk, hogy a födém, köznyelven nevezve a „plafon” minden pontját el tudjuk érni a festése során. Ott is, ahol a felhalmozott bútorok vannak.


Ha ezzel meg vagyunk, akkor takarjuk le módszeresen, hogy semmilyen felület ne látszódjék ki, ugyanis a felújítás után a rászáradt festéket sokkal körülményesebb eltávolítani, mintha egy kicsit több időt szánunk az előkészületekre. Ugyan ez érvényes a padlóra is! Erre  tudunk vásárolni takarófóliákat pár száz forintért.

Takarjuk le a nem szervesen a falfelülethez tartozó felületeket is a festés előtt. Ilyenek a konnektorok (ezeket szakemberek le szokták szerelni, s egy zacskóval takarják le, így a konnektor alá is befut az új festett felület is), párkányok, ajtó takaró lécek, parketta szegélyek. Ne feledjük levenni az ajtószárnyat a festés megkezdése előtt!

Amennyiben a festést szakemberre bízzuk, akkor a fentieket ideális körülmények között Ő végzi el.

Mire lesz szükségünk a festéshez?

Természetesen festékre!
Válassz minőségi falfestéket
Amennyiben mi szerezzük be a beltéri falfestéket, ismét alapelvként azt vegyük figyelembe, hogy  a szakember által ajánlott, legtöbbször nem a legolcsóbb termék, nem véletlenül drágább ez a beltéri falfesték. Jobban takar, jobb a színtartása, s könnyebben lehet vele dolgozni – ami végső soron eredményesebbé teszi a lakásfelújítást.


A több száz színvariáció közül lehet választani beltéri falfestéket, de előfordulhatnak olyan árnyalatok, melyekre esetleg várni kell. Azonban egy jól eltalált színharmónia érdekében megéri!

Felület előkészítés

A festést, lakásfelújítás esetén megelőzi a felület előkészítés. Ez lehetséges, hogy csak egy egyszerű portalanítás, de adott esetben szükséges a korábban fúrt lyukakat, faljavító glett segítségével eltüntetni. Ezt követően a megszáradt glettelést  csiszoljuk le. Erre számos csiszoló eszköz  áll rendelkezésünkre a kézi szerszámoktól, egészen az elektromos kéziszerszámokig.

 


Abban az esetben, ha a felületünkön tapéta van, akkor azt célszerszerű eltávolítani.

Vásároljunk glettet, és a csomagoláson feltüntetett módon keverjük ki. Ezután óvatosan, egyenletesen vigyük fel a sérülésekre a glettvas segítségével, és simítsuk egyenesre. Ha azt a fal megkívánja, akkor gombásodás ellen kezelni kell. Ezt az anyagok is hengerrel, vagy ecsettel tudjuk felvinni a felületre.

Célszerű, ha a színfestés előtt alapozófestéket használunk. Ebben az esetben kicsi az esélye annak, hogy a későbbi színek foltosodni, s munkát is megkönnyíti.

Amennyiben lakásfelújításra szánt felületen tapéta van, azt előzetesen vizezzük be jó alaposan – parketta padló esetén fokozottan figyeljünk rá, hogy csak annyi vizet vigyünk fel, amennyit a fal/tapéta képes felszívni. Amennyiben kellőképp átnedvesedett a fal spakli segítségével kezdjük el felfejteni a tapétát.

Ezt követően a fal egyenetlenségeit durva csiszolópapírral csiszoljuk simára. Ha voltak korábban keletkezett lyukak a falon (pl. képakasztó helye vagy megszüntetésre ítélt polc után), akkor azt a csiszolást megelőzően faljavító glettel tüntessük el, majd a száradást követően csiszoljuk le.


Jó tanács! Hasznos lehet a munka megkezdése előtt egy világos munkavédelmi szemüveg, valamint egy szájmaszk  beszerzése. Mindegyik pár száz Ft-os tétel, de sok bosszúságtól meg tud minket kímélni.


A fenti hagyományos módszer helyett alkalmazhatunk a tapétaeltávolító szert is. Ennek alkalmazása esetén nincs más dolgunk, mint egy alkalommal felhordjuk a szert, s az néhány perc múlva szinte ledobja a tapétát a falról. Bár ez költségesebb, de nagyon sok munkát meg tudunk takarítani alkalmazásával a felújítás során.