vízszigetelés

A talajban és a felszínen megtalálható különböző megjelenési formájú vizek veszélyt jelentenek épületeinkre, ezért kiemelkedő fontosságú a vízszigetelés, akár építkezés előtt állunk, akár lakásfelújításba fogunk. Ez a kérdéskör alapvetően meghatározhatja épületeink tartósságát és biztonságát is.

A tartósan nedvesség hatásának kitett épületszerkezeteket vízszigetelési megoldásokkal kell védeni. Attól függően, hogy a problémát okozó nedvesség milyen irányból és mértékben jelentkezik, más és más védekezési mód javasolt. Az épületekre kiemelt veszélyt a réteg-, torlasz- és talajvíz jelent, ezért is fontos, hogy megfelelő vízszigetelést alkalmazzunk otthonainknál.

Esővíz

vízzel szembeni védekezésnél (vízszigetelésnél) sokat segít, ha már az építkezés legelején 80-100 cm széles minimális tetőkinyúlással alakítjuk ki az épület tetőszerkezetét. Az épület fala körül ugyancsak 80-100 cm széles, a vizet az épület falától kifelé vezetőn kiképzett, lehetőleg szilárd burkolatú ún. csepegőjárdát célszerű építeni, hogy az esővíz ne az épület felé találjon magának utat. Az esőcsatorna ejtő csöveit az épület falától minimum 100-150 cm vízszintes távolságra vezessük el folyókák és lefolyócsövek segítségével.

Felszín alatti víz

Abban az esetben, amikor a felszín alatti vizek veszélyeztetik az épületet, akkor mindenképp szükséges a vízszigetelés kérdéskörével foglalkozni. Az említett felszín alatt vizek távoltartása a szerkezetektől már bonyolultabb beavatkozást igényel. Először is az épület alapfalait, padlózatát kell vízállóvá és főleg vízzáróvá tenni, ezért ezek a vízszigetelési munkálatok elvégzéséhez szakembereket javasolunk.

Az építkezés vagy felújítás során az épületek függőleges pince és alapfalainak vízszigetelésére, a felgyülekező víz elvezetésére újabban a többfunkciós felületszivárgó lemezeket (drainlemez) használják, amelyek hatékonyan alkalmazhatók felületi vízelvezetésre és nedvesség távoltartására mind függőleges mind pedig vízszintes épületszerkezeteknél. Ezen vízszigeteléshez használt anyagok nagy szilárdságú polietilénből készülnek. A szivárgó csőrendszereket az épület falai mentén lemélyített árkokba, megfelelő eséssel fektetett szivárgó (drain) csövekkel, a köréjük visszatöltött kavics szivárgóréteggel alakítjuk ki. A szivárgó cső elnevezésű rendszerek régebben ún. kőagyag csövekből, újabban műanyag csövekből állnak, így a vízszigeteléshez szükséges alkotóelemek is követik a mai modern technikai megoldásokhoz kapcsolódó anyaghasználatot.

Tekintsd meg további tanácsainkat itt! >>>