1. Ne építs nagyobbat, mint amire szükséged van!
Az emberek többsége sokkal bőkezűbben bánik a négyzetméterekkel egy családi ház tervezésénél, építkezésnél, mint amikor lakást vásárol. Ez azért problémás, mert a kihasználatlan tereket ugyanúgy ki kell fűteni, és ezáltal ugyanúgy megjelennek majd az energiaszámlánkon, mint azok amelyeket kihasználunk.

2. Gondolkozz előre!

Goldolkodj előre ha ÖKOházat építész!Fontos, hogy minél nagyobb időintervallumban gondolkozzunk, hiszen egy házat nem néhány évre építünk, hanem jellemzően több évtizedig szeretnénk használni és lakni azt. Érdemes tehát figyelembe venni, hogy a család közben gyarapodhat, a gyerekek kirepülhetnek, esetleg magunkhoz vesszük a betegeskedő nagymamát és máris megváltoztak az elvárások leendő otthonunkkal szemben, gondolkozzunk tehát előre és legyünk körülteinktőek az építkezés előtt!

3. Válassz jól telket!
Persze ez nehéz, hiszen mindig felmerül a kérdés, hogy a telekhez építünk majd házat, vagy a házzal kapcsolatos elképzeléseinkhez igazítjuk majd a keresési feltételeket, amikor telket választunk. Oda kell figyelnünk arra, hogy a telek megfelelő fekvésű és tájolású legyen, és figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen hatással lesz majd az építkezés a környékbeli ökoszisztémára és az infrastruktúrára.

4. Gondoskodj az elegendő napfényről!
A főbb helyiségek déli tájolásúak legyenek az építkezés során, hiszen minél tovább süt be a Nap azokba a helyiségekbe, ahol a legtöbbet tartózkodunk, annál kevesebb ideig kell használnunk a mesterséges világítást. A déli oldalra helyezzünk el nagyobb ablakokat, de gondoljunk a nyáron szükséges árnyékolásra is.

5. Nézz a felszín alá!
Az építőanyagok és a különböző technológiák kiválasztásánál a teljes életciklust vegyük figyelembe. Nem csak az számít mennyi energiát takarít meg a beépítettsége során, hanem az is, hogy mennyi energiába került az építőanyag előállítása, a szállítása és milyen melléktermékek keletkeztek, illetve keletkeznek a majdani lebontásakor.

Ne csak az otthonod legyen környezetbarát, hanem Te is!6. Törekedj a környezettudatos kivitelezésre az építkezéskor!
Az ökológiai lábnyom csökkentésébe beletartozik az is, hogy az építkezés során a lehető legkevesebb hulladékot termeljük, törekszünk arra, hogy minél nagyobb arányban használjuk fel a meglévő építőanyagokat. Követeljünk pontos és precíz munkát a kivitelezőtől. Minimalizáljuk az energiafelhasználást és gondoskodjunk a hulladékok megfelelő kezeléséről az építkezés során.

7. Ne a (hő)szigetelésen spórolj!
A legnagyobb energiamegtakarítás a (hő)szigeteléssel érhető el, érdemes tehát a legmegfelelőbbet kiválasztani. A szigetelés a ház teljes életciklusában segíthet spórolni és környezettudatossá tenni az ottaniak életét, de ehhez már az elején, az építkezéskor megfelelő vastagságú szigeteléssel kell ellátnunk a házunkat, vagyis az építőanyagokat jól meg kell választanunk. Az ún. termikus buroknak a lábazatoktól kezdve, a falakon az ablakokon és az áthidalásokon keresztül a födémekig és a tetőig egyenletes vastagságúnak kell lennie a hőhidak elkerülése miatt.

8. Gondolkodj hosszú távon!
Hatalmas pazarlás és a környezetterhelés szempontjából is rossz ha egy új építésű házhoz az elkészültétől számítótt néhány éven belül komolyan hozzá kell nyúlni, mert valamelyik korábban kiválasztott technológia, építőanyag nem vált be.

9. Használj energiahatékony eszközöket és berendezéseket!
A legtöbb háztartási berendezésen ma már feltüntetik, hogy milyen energiaosztályba tartoznak, válasszunk alacsony fogyasztású A++ kategóriájú eszközöket. Használjunk időjárásfüggő, magas hatásfokú fűtési rendszert és energiatakarékos világítási rendszert!

10. Élj környezetbarát módon!
Az ÖKOház nem csak egy divatszó, a környezettudatosság nem érhet véget az építkezés befejeztével. Törekedjünk a természetes, környezetbarát tisztítószerek használatára, hasznosítsuk az esővizet és az ún. szürke szennyivzet. Termesszünk haszonnövényeket és öltözzünk fel melegen, hogy alacsonyabb energiaráfordítással üzemeltethessük a fűtést.