Az álmennyezet kialakítását többek között a belmagasság szabja meg. Ugyanis ha túl alacsony az építkezés során kialakított mennyezet, akkor nem lehetséges álmennyezet kialakítása. Illetve ahol lehetséges, ott sem ajánlott, hiszen hatásuk nyomasztó lehet. A régi építésű lakásokban, ahol 3 méternél magasabb a belmagasság, ott kifejezetten előnyös az álmennyezet kialakítása egy felújítás során. Ebben az esetben előnyösen változtatja meg a helyiségek térarányát.

Álmennyezet nagyon praktikus tud lenniInnentől kezdve két dolgot kell eldönteni. Az álmennyezetünk szerkezetét és annak burkoló anyagát:

A szerkezet kialakításánál fontos szempont, hogy mennyire terhelhető az eredeti mennyezet. Ugyanis egy nehezebb tartószerkezet nem szerelhető fel olyan mennyezetre, mely nem bírja ezt el. Az álmennyezetnek mindig szilád alapra, tartószerkezetre és mennyezetre van szüksége, ugyanis a rá szerelni kívánt burkolatot is ez tartja meg. Korábban ezek a szerkezetek fából készültek, azonban ma már kapható kimondottan erre a célra készült acélváz. Ezek előnye, hogy tartósabbak, könnyebben felszerelhetőek és súlyra is kevesebbet nyomnak. Nagy felületű álmennyezetek elkészítését jobb, ha szakemberre bízzuk, mert ezeket statikailag is meg kell tervezni az építkezés, felújítás előtt.

A burkoló anyagot, építőanyagot tekintve legtöbbször ma már gipszkartont használnak, mert könnyű velük dolgozni és kevés utómunkát kíván. Ezen kívül leggyakrabban még fa lécek kerülnek fel, elsősorban esztétikai szempontból előnyösek. A gipszkarton esetében a táblatoldásokat úgy kell kialakítani, hogy a toldások ne kerüljenek egy vonalba. A lámpák helyeit előre kell kialakítani a burkoló anyag felerősítése közben.

 
Ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal. Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot!