Amit a kéményekről tudni érdemes

Ha építkezés vagy meglévő otthonunk korszerűsítése előtt állunk, akkor már a tervezésnél érdemes kiválasztanunk azt a fűtési megoldást, amit használni szeretnénk. Sokan tanácstalanok a témában, vagy nincsenek tisztában a kémények biztosította előnyökkel. 

Legyen kémény, vagy sem?

A kémény az otthonunk leginkább igénybe vett szerkezeti eleme, Sokan úgy gondolják, hogy egy új házba nem kell kémény, mert csak helyet vesz el, és úgysem fogják kihasználni az évek során. Nos, a kéményt előrelátóbb dolog betervezni és beépíteni, mint a nagy hidegben szembesülni a hiányával. Ha kandallóval vagy cserépkályhával rendelkezünk, akkor az elektromos berendezések hibája, egy áramszünet vagy a gázszolgáltatás akadozása miatt télen sem maradunk fűtés nélkül otthonunkban.

A kémény kiválasztásánál az a legjobb, ha már van konkrét elképzelésünk a tüzelőberendezést illetően, mert így könnyen megtalálhatjuk az igényeinkhez legjobban megfelelő gyártót és terméket. Mire kell figyelni a választás során? A kémény típusára, átmérőjének meghatározására, a ház geometriai jellemzőire, és a tüzelőberendezés ide vonatkozó paramétereire. A tökéletes összhang pedig a biztonságon felül hosszú távon gazdaságos üzemeltetéssel is jár.

Hogyan csoportosíthatjuk a kéményeket?

A kémények elsődleges feladata az égés során keletkező füstgáz szabadba vezetése. A kéményeket működési elvül szerint két csoportba sorolhatjuk: vannak huzat hatása alatt működő, illetve túlnyomásos kémények.

A huzat hatása alatt működő kéményekkel találkozunk a leggyakrabban: ezek a kandallók, cserépkályhák, vegyes tüzelésű kazánok kéményei. Ezekben a tüzelőberendezésekben legtöbbször hasábfát használnak fűtőanyagként, de népszerű a pellet is.

A túlnyomásos, vagy más néven P1-es nyomásosztályú kémények általában a kondenzációs gázkazánokhoz kerülnek felépítésre.

Az európai kéményszakértő: Schiedel

A Schiedel a Standard Industries tagjaként vezető szerepet tölt be a füstgázelvezető- és szellőztető rendszerek, valamint az integrált kandallók fejlesztésében. Olyan igényes formatervezésű termékeket kínálnak, melyek emelik az épületek nyújtotta komfortérzetet és lehetővé teszik az otthonos, biztonságos fűtést. A kémények kialakítása során fókuszban az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a komfortérzés áll. A Schiedel kéményrendszereket nem csak új épületekhez ajánljuk, hanem a meglévő rendszerek felújításakor is.

Telephelyünkön megtalálhatók a Schiedel kéményrendszerek. Bővebb információt a gyártóról itt található.

Leier kémény – megoldás minden tüzelési módra

A Leier kémények számos tüzelési mód esetén választhatók, legyen szó a kandallótól a vegyes tüzelésű kazánon át a kondenzációs gázfűtésig. A Leier kéményrendszerek a kéményfejen át a szabadból biztosítják a tüzelőberendezés számára az égéshez szükséges levegőt. Ez azt jelenti, hogy a kéményre kötött tüzelő berendezés (legyen az kályha, kandalló vagy más) nem a lakótér levegőjét használja fel az égés során, így az otthon levegője tiszta és egészséges marad. Fontos még kiemelni, hogy a kéményekre kiemelkedő – 33 év – garanciát biztosít a gyártó, a garancia pedig kéménytípustól függetlenül a kéményrendszer egészére szól.

Pécsi telephelyünkön Leier kémények széles választékával várunk. Böngéssz kínálatunkban!

Ha további tanácsokra vagy kíváncsi a kéményrendszerek és tüzelési módok kapcsán akkor keresd szaktanácsadóinkat telphelyünkön, vagy itt a weboldalunkon is felveheted velük a kapcsolatot!