A teraszunk hangulatát nagyban meghatározza, hogy milyen burkolóanyagot választunk. Az utóbbi években egyre divatosabbak és kedveltebbek lettek a fából készült teraszburkolatok is, így ezúttal cikkünkben a WPC burkolatban rejlő lehetőségeket mutatjuk be.

Falécek helyett WPC

Ha olyan burkolatot keresel kültérre, amely természetes fa hatású, ugyanakkor évekig megőrzi a minőségét, akkor a WPC burkolat remek választásnak bizonyulhat. Praktikus kompromisszumos megoldás, amely optikailag tökéletesen nyújtja a természetes fa illúzióját, árában azonban jóval kedvezőbb.

A WPC (az angol Wood Plastic Composite kifejezésből alkotott mozaikszó) egy fa-műanyag kompozit anyag, mely nem öregszik olyan gyors ütemben, nem vetemedik el a hő és a nedvesség hatására, mint a faburkolat, valamint színtartó képessége is jobb. Időálló, nem hajlamos méret-, és alakváltozásokra, továbbá nem igényel különösebb ápolást, karbantartást sem, így könnyebben is tisztítható. Mivel a vizet nem szívják magukba, így évente pár alkalommal nyugodtan leslagozhatjuk, magas nyomású mosóval kitakaríthatjuk, akár hűvösebb időben is.

Persze ez a burkolat típus is tartogathat meglepetéseket: nagy napsütés hatására extrém mértékben fel tud melegedni, ami ellehetetleníti, hogy mezítláb rálépjünk. Továbbá a WPC teraszburkolat beépítése után azzal is kell számolnunk, hogy nem lehet javítani, tehát teljes cserére szorul, ha valahol esetleg tönkremegy.

Hogyan rakjuk le a WPC teraszburkolatot?

A WPC legjobb tulajdonsága, hogy igen könnyen megmunkálható. Hagyományosan előfúrva, csavarozással rögzíthető, tehát speciális szerszámokra sem lesz szükség, ha a WPC mellett tesszük le a voksunkat.

Amennyiben szilárd beton aljzatra helyezzük, akkor 30 cm-enként elhelyezett párnafákra kell csavaroznunk a burkolatot. Fontos odafigyelnünk, hogy az aljzatnak legyen minimum 3-5% lejtése, hogy a pangó víz ne tudjon megállni alatta.

De nem csak masszív alapra készülhet WPC burkolat. Ha olcsóbb megoldást keresünk, akkor könnyűszerkezetes tartóvázzal is építhetünk teraszt, amely ráadásul sokkal gyorsabban elkészül, mint a falazott, betonozott, vízszigetelt terasz. Váza a fa teraszéval megegyező, a láblécekre ugyanolyan hézagokkal fektethetjük le a WPC lapokat, ahogyan azt a faburkolat esetében tennénk.

A WPC kültéri burkolatok kiszerelése minden igényt kielégít, hiszen léc vagy kazettás, műanyag talapzatra szerelt kivitelben is megvásárolható. Az utóbbi megoldást inkább társasházi erkélyekhez, vagy úszómedencék kilépőzónájához ajánljuk. Az alkalmazás módjai is sokféle lehet, hiszen akár kerítéslécként, vagy falburkolatként is alkalmazhatjuk.

WPC burkolatok széles választékban

Telephelyünkön minőségi WPC burkolatok széles választékával és szakmai tanácsokkal várunk!

Kétféle WPC terméket forgalmazunk áruházunkban:

Amennyiben további szakmai tanácsra lenne szükséged a kertépítéssel kapcsolatban, esetleg megismernéd széles termékkínálatunkat akkor írj nekünk, vagy látogass el telephelyünkre!