Blogcikkünkben ismertetjük a beton és a kerámia tetőcserepekhez tartozó tudnivalókat és előnyöket, hogy segítsünk a választásban!

Amit a betoncserépről tudni érdemes

A beton, mint tetőcserép alapanyag rendkívül időtálló, valamint természetbarát választás.

A betoncserép nehezebb mint az agyagból készült tetőfedő anyag társai, ugyanakkor ennek köszönhetően sokkal ellenállóbb a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Tömörsége miatt a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így a víz-fagyás-olvadás ciklusai sem a cserepeket, sem a tetőszerkezetet nem károsítja, ezáltal tökéletes védelmet biztosít. A betoncserépnek nagyon magas a felületmechanikai igénybevehetősége, ezért a nagy tömegű hó és jég sem okoz törést a tetőn.

Ha az esztétikai szempontokat is figyelembe vesszük, akkor a beton alapanyagában színezett. A kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén marad. Az egyedi termelési eljárás biztosítja az állandó és méretpontos formát, amely az elemek jobb illeszkedését teszi lehetővé a tetőn.

Beton tetőcserép 

Mi a helyzet a kerámia tetőcseréppel?

Az égetett agyag könnyű, ennek köszönhetően kevésbé terheli a tetőszerkezetet, mérete pedig meglehetősen kicsi, így egyszerűen variálható. Azonban ebből kifolyólag a szélsőséges időjárás okozta viharok könnyebben okozhatnak károkat a tetőszerkezetben.

A kerámia tetőcserép kapilláris szerkezete miatt a nedvességet könnyen leadja, ezáltal a tető lélegzik, nem reked bent a pára és nedvesség. Így egy olyan tető esetén, melynek szellőztetése nem biztosított, remek választásnak bizonyul.

A betoncserép mellett a kerámia tetőcserép is környezetbarát megoldásnak tekintető, mivel a gyártás során nem használnak fel mesterséges anyagokat. A felületén lévő pórusok az égetés következtében részben eltömődnek, ami megakadályozza, hogy a por és kosz lerakódjon a felületére, valamint ezáltal vízlepergető képessége is kiemelkedő. Mindemellett ellenálló a savakkal szemben, így a gyakori savas eső sem okozhat problémát.

Kerámia tetőcserép 

Mire javasolt még figyelni?

Nem csak a tetőfedés anyagára érdemes gondolnunk, hanem komplexen a kiegészítőkre is, mint például a szellőzők, tömítők, rögzítők. Ugyanis ezek biztosítják a szükséges teherbírást, a megfelelő szellőzést, így nagy szerepük van a műszaki biztonság kialakításában. Ebből kifolyólag érdemes komplex tetőrendszerben gondolkodnunk. Erre remek megoldást kínál, ha egy adott gyártó tetőcserepeit és a mellé kínált rendszerelemeket használjuk a felújítás során, mivel ez esetben új tetőnk garantáltan tartós lesz.

 Tetőcserép Léta-Ker Kft.

Bármilyen anyagú tetőfedő anyag mellett tesszük le a voksunkat, mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni, elvégre házunk tetőszerkezetének számos funkciót kell ellátnia hosszútávon.

Pécsi telephelyünkön minőségi tetőcserép gyártók széles választékával várunk, így biztosan megtalálhatod az otthonodnak megfelelő tetőt! Látogass el hozzánk vagy írj szaktanácsadó kollégáinknak weboldalunkon keresztül.