Közeleg a karácsony, nyakunkon vannak az ünnepek, de mi a szokásos vásárlási láz előtt még házunk tájékáig sem jutottunk…

kandalló, kéményJó lenne már ott tartani, hogy karácsonykor a fa alatt, a kandallóba begyújtva közösen ünnepelnénk szeretteinkkel… Ehhez azonban biztosítsuk előszőr a körülményeket!

Sokan nem is gondolunk rá, mennyire is fontos eleme a háznak a kémény, ami még az ünnepek alatt is folyamatosan dolgozik!

Gondoljunk csak bele, a hideg időben fűteni kell otthonunkat és melegvízre is szükségünk van, a  melegítés során kialakult égésterméknek pedig el kell hagynia lakásunkat!

Nem elég azonban, ha itt lezárjuk a témát! Időnközönként ugyanis tisztítani, ellenőrizni kell kéményünket, nehogy káros következményei legyenek ránk és szeretteinkre nézve!

Tudta, hogy évente 100-150 szén-monoxid-mérgezés történik az országban? A kémények és tüzelőberendezések rendszeres, szakszerű ellenőrzésével azonban elkerülhetők lennének a balesetek! Nézzük meg, mit tehetünk mi magunk az ügy érdekében, hogy nyugodtan teljen a karácsony!?

Mi mindenre kell figyelnünk?

  • kéményFontos, hogy kéményünk átjárható legyenellenőrizni kell, hogy a szabad levegőbe képes-e távozni az égéstermék.
  • Nedvességre érzékeny kéményt kell választani a gázkészülékből felszabaduló gőz egy része vízzé válik, miközben a kéményen kifelé halad. Erre a vízre jobb, ha érzéketlen a kéményünk, különben ha felszívja, akkor a vakolat és a téglák közötti habarcs elporladhat.
  • Kémény alakja – ne legyen se túl széles, se túl keskeny. Magasságára is figyelnünk kell, hogy ne tartson sokáig kijutni az égésterméknek.
  • Kéménykürttő legyen kerek!

A kéményellenőrzést és a szükség szerinti tisztítást nem szezonális jelleggel végzi a közszolgáltató. A gáz tüzelés esetében előírt évi egy, illetve a szilárd tüzelés esetében előírt évi két vizsgálat és szükség szerinti tisztítás biztosítja a kémények megfelelő működését.

Fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük kéményünk állapotát, ezzel megelőzve annak esetleges vizesedését is.

Amennyiben további kérdése merülne fel, esetleg eszközökre lenne szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot vagy keresse termékeinket az Új Áruházunkban!