A gipszkarton az egyik legsokoldalúbban felhasználható építőanyag, így ha rászánjuk magunkat otthonunk átalakítására mindenképp érdemes szem előtt tartanunk a gipszkartont, mint hasznos és egyszerű építőanyagot. Könnyen és gyorsan alkalmazható a lakás új tereinek kialakításakor, ráadásul kreativitásunkat is kiélhetjük vele.

Gondoltad volna, hogy az építészetben már az ókorban felhasználták a gipszet? Nem csoda, hiszen számos előnnyel bír, melyeket részletesen bemutatunk cikkünkben.

Miért jó választás a gipszkarton, ha lakásfelújításra vagy átalakításra kerül a sor?

  1. Gyors és költséghatékony megoldást kínál, nincsen száradási ideje.
  2. A szárazépítés sokkal kevésbé időjárás-érzékeny, mint a nedves építési technológiák, így akár télen is egyszerűen átalakítható otthonod.
  3. A gipszkartonlapok felszerelése nem tartozik a legnehezebb barkács feladatok közé, így akár saját kezűleg is nekiállhatsz.
  4. A lapok egyszerűen méretre vághatók, gyakorlatilag bármilyen felületen alkalmazhatóak, és könnyedén festhetők. Ez is a rendkívül jó tulajdonságai közé sorolható a gipszkartonlapoknak.
  5. Minden csövet, vezetéket el lehet bújtatni mögötte, így nincs szükség vésésre sem.
  6. Jó hangszigetelő tulajdonsággal bír, egyes típusai tökéletesen vízállók, de kaphatók tűzálló verziók is.
  7. Ha az egyedi és kreatív megoldásokat szeretnéd viszontlátni otthonodban, akkor a gipszkarton remek választás, mivel bármilyen íves, hullámos forma kialakítható belőle.

A fenti érveken túl otthonunk számos területén alkalmazhatjuk. Leginkább válaszfalak és térelválasztó szerkezetek kialakítására használják, de alkalmas álmennyezetek készítésre, tetőtér burkolására és száraz, üreges padlók készítésére is.

Mire érdemes figyelni, ha a gipszkarton mellett teszed le a voksodat?

Az otthon átrendezésekor a legfontosabb, hogy alaposan tervezd meg a lakás új megjelenését és elrendezését, hiszen az utólagos módosítások, újbóli átalakítások jóval nagyobb költséggel járhatnak. Emellett fontos, hogy egy szakértő bevonásával ellenőrizd, hogy a bontani szándékozott falak nem-e tartófalak.

Fordíts kellő figyelmet a hő- és hangszigetelésre! A duplán felszerelt gipszkarton rétegek közzé érdemes kőzetgyapot vagy üveggyapot szigetelést beilleszteni, valamint a rezgésgátló szalagról se feledkezz meg.

A lakás száraz helyiségeihez a hagyományos gipszkartonlemezek is elegendőek, ugyanakkor a nedves helyek, mint pl. a fürdőszoba vagy a konyha javasolt impregnált lapokat választani. A gipszkarton gyors és gazdaságos opciónak bizonyul a tetőtér burkolására is, ez esetben a tűzgátló gipszkarton a tökéletes megoldás.
A gipszkartonok különféle tulajdonságokkal rendelkező típusairól a részletes információkat találsz a Rigips weboldalán!

Hoztunk pár kreatív gipszkartonos megoldást, mellyel igazán egyedi varázsolhatod otthonodat

Telephelyünkön mindent megtalálsz, ami a lakásátalakításhoz és a gipszkartonozáshoz szükséges!

Amennyiben további kérdésed van, vagy egy helyen szeretnél beszerezni minden szükséges alapanyagot a felújításhoz, akkor fordulj szaktanácsadó kollégáinkhoz