ytong válaszfal

Amennyiben otthonunk nagyobb átalakításra vagy felújításra szorul, akkor számos lehetőség áll rendelkezésre. Korábban már írtunk a gipszkarton előnyeiről, ezúttal pedig az Ytong válaszfalat szeretnénk közelebbről bemutatni.

A hagyományos építőanyagok mellett az elmúlt években igen népszerűvé vált az Ytong tégla és válaszfal. Ez egy természetes alapanyagokból álló megoldást jelent, ráadásul rendkívül könnyen lehet vele dolgozni is.

Amit az Ytong válaszfalról tudni érdemes

Az Ytong N+F válaszfalelem környezetbarát megoldást nyújt a lakó-, közösségi, ipari épületek homlokzati és belső teherhordó, valamint vázkitöltő falainak. Nagy testsűrűségéből adódóan kimagasló akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, így lakáselválasztó falak kialakítása során kifejezetten ajánlott. Mivel kizárólag ásványi alapanyagokat tartalmaz, ezért nem éghető, biztonságos falszerkezet kialakítására alkalmas.

  • Előnyként fontos kiemelni, hogy könnyű porózus anyagból készült, így válaszfalként nem terheli meg annyira a födémet, mint mondjuk egy hagyományos téglafal.
  • Remek hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, emellett az Ytong építőelemekkel különösen kedvező belső légállapotú és kellemes hőérzetet biztosító terek alakíthatók ki.
  • Jól formálható és alakítható, így egyszerű vele dolgozni, ráadásul kevés utómunkát igényel.
  • Megfelelő dübelekkel akár nagyobb képeket és kisebb polcokat is könnyedén elbírnak.
  • A vakolat finom átcsiszolását követően a felületeket már lehet festeni, tapétázni vagy akár csempézni. 

Az Ytong válaszfalelem kétféle profilozással kerül legyártásra sima, illetve nútféderes kivitelben. A sima felületek miatt a függőleges és a vízszintes fugákat is 100%-ban ki kell tölteni falazóhabarccsal. A nútféderes az elemeknél a függőleges fugákat nem szükséges kitölteni falazóhabarccsal.

Az Ytong elemekből épülő válaszfal építése azonos az égetett agyag válaszfaltéglákból készülő falak építésével. Kivitelezését azonban ajánlatos szakemberre bízni.

Egy kis inspiráció

Hoztunk pár ötletes megoldást, mellyel egyedivé varázsolhatod otthonodat:

Telephelyünkön mindent megtalálsz, ami a lakásátalakításhoz és az Ytong falazáshoz szükséges!

Amennyiben további kérdésed van, vagy egy helyen szeretnél beszerezni minden szükséges alapanyagot a felújításhoz, akkor fordulj szaktanácsadó kollégáinkhozk!