ytong tégla

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a gipszkarton előnyeiről, ezúttal viszont az Ytong tégla válaszfalat szeretnénk közelebbről bemutatni. Amennyiben otthonunk esetében nagyobb átalakításra vagy felújításra szántuk el magunkat, akkor számos lehetőség áll rendelkezésünkre e tekintetben. Éppen ezért az Ytong tégla felhasználásához szeretnénk egy-két hasznos tanácsot adni.

A hagyományos építőanyagok mellett az elmúlt években igen népszerűvé vált az Ytong tégla és válaszfal. Ez egy természetes alapanyagokból álló megoldást jelent, ráadásul rendkívül könnyen lehet vele dolgozni is.

Amit az Ytong tégla válaszfalról tudni érdemes

Az Ytong tégla termékek közül az N+F névre keresztelt válaszfalelem környezetbarát megoldást nyújt a lakó-, közösségi, ipari épületek homlokzati és belső teherhordó, valamint vázkitöltő falainak. Nagy testsűrűségéből adódóan kimagasló akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik, így lakáselválasztó falak kialakítása során kifejezetten ajánlott. Az Ytong tégla szerkezete kizárólag ásványi alapanyagokat tartalmaz, ezért nem éghető, biztonságos falszerkezet kialakítására alkalmas.

  • Előnyként fontos kiemelni, hogy egy hagyományos téglafallal szemben az Ytong tégla válaszfal könnyű porózus anyagának köszönhetően nem terheli meg annyira a födémet.
  • Remek hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik, emellett az Ytong tégla elemekkel különösen kedvező belső légállapotú és kellemes hőérzetet biztosító terek alakíthatók ki.
  • Jól formálható és alakítható, így egyszerű vele dolgozni, ráadásul kevés utómunkát igényel.
  • Megfelelő dübelekkel akár nagyobb képeket és kisebb polcokat is könnyedén elbírnak.
  • A vakolat finom átcsiszolását követően a felületeket már lehet festeni, tapétázni vagy akár csempézni. 

Az Ytong tégla válaszfalelem kétféle profilozással kerül legyártásra sima, illetve nútféderes kivitelben. A sima felületek miatt a függőleges és a vízszintes fugákat is 100%-ban ki kell tölteni falazóhabarccsal, hogy a megfelelő tapadás meglegyen a két összeillesztet elem között. A nútféderes az elemeknél a függőleges fugákat nem szükséges kitölteni falazóhabarccsal.

Az Ytong tégla elemek paramétereivel itt ismerkedhetsz meg részletesen.

Az Ytong téglából épülő válaszfal építése azonos az égetett agyag válaszfaltéglákból készülő falak építésével, kivitelezését azonban ajánlatos szakemberre bízni. Ezen elemek nem szakszerű felépítése és a nem megfelelő kötőanyag használata később problémákat okozhat a felépített válaszfal esetében.

Egy kis inspiráció

Hoztunk pár ötletes Ytong téglából készült megoldást, mellyel egyedivé varázsolhatod otthonodat:

ytong tégla 02

ytong tégla fal

ytong tégla konyha

ytong tégla polc

Telephelyünkön mindent megtalálsz, ami a lakásátalakításhoz és az Ytong tégla válaszfal felépítéséhez szükséges!

Amennyiben további kérdésed van, vagy egy helyen szeretnél beszerezni minden szükséges alapanyagot a felújításhoz, akkor fordulj szaktanácsadó kollégáinkhozk!