homlokzat újrafestése

Az idő múlásával és a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően előfordulhat, hogy házunk falán repedések vagy elszíneződések keletkeznek, esetleg omladozik a vakolat. Amennyiben ezt tapasztaljuk, akkor elérkezett a vakolat újrafestésének az ideje!

Mielőtt belevágnánk a felújításba érdemes megjegyezni, hogy a tervezett munkálatok időtartama a homlokzat méretétől és minőségétől függően változhat.

Kültéri festés vagy vakolás mellett döntsünk?

A homlokzat átalakításakor vagy felújításakor felmerülhet a kérdés, hogy festessünk vagy vakolatot válasszunk? A kültéri homlokzat festése költséghatékonyabb és egyszerűbb megoldást kínál, ugyanakkor nem segíti a hőszigetelést.

A mai, modern hőszigetelő rendszerek esetén végső rétegeként vakolat alkalmazása javasolt. Ez komolyabb munkával és költséggel jár, ugyanakkor hosszútávú minőségi befektetést jelent otthonunkban. Egy jól választott vakolat megvédi házunkat a szélsőséges időjárástól, valamint támogatja a hőszigetelést, így télen benntartja a meleget, nyáron pedig nem engedi felmelegedni a falakat.

Amennyiben a homlokzat újrafestése mellett döntünk, akkor a tavaszi és őszi időszak remek lehetőséget kínál erre. A külső falak festésének folyamata megegyezik a belső festési munkálatokkal. A megfelelő előkészítésre, így a homlokzat alapos tisztítására itt is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A legjobb, ha lesöpörjük, majd víz és kefe segítségével alaposan letisztítjuk. Valamint ellenőrizzük a fal nedvszívóképességet és szükség esetén használjunk mélyalapozót!

Milyen festéket válasszunk?

A homlokzat és otthonunk külső megjelenését a színezővakolat színe és struktúrája adja, emellett fontos szerepe van a hőszigetelésben, a nedvesség és a napfény okozta UV-sugárzás elleni védelemben is.

Ahhoz, hogy választani tudjunk a diszperziós, szilikon és szilikát kötőanyagú színezővakolatokok között, az esztétikai igényeinken kívül tudunk kell a falazat és a hőszigetelő rendszer felépítését is, valamint azokat a külső hatásokat, amelyeknek a homlokzat az évek során ki lesz téve.

Segítségképp röviden bemutatjuk a diszperziós és szilikon színezővakolatokban rejlő lehetőségeket:

Diszperziós (műgyanta alapú) színezővakolat

  • lakossági felhasználás esetén tökéletes megoldást nyújtanak, új építésnél és meglévő épületek új bevonataként egyaránt. Tégla, kő, beton és egyéb anyagokból épült falazatra ajánljuk.
  • polisztirol és grafitos polisztirol rendszerekhez használható.
  • rugalmassága meghosszabbítja a homlokzat élettartamát, megelőzi a nagy hőmérsékletkülönbségek okozta repedések kialakulását, és egyéb mechanikai sérülésekkel szemben is ellenállóvá teszi homlokzatunkat.

Szilikon színezővakolat

  • szilikontartalmuknak köszönhetően szinte bármilyen alkalmazási körülmények közt megállják a helyüket.
  • polisztirol, és jó páraáteresztő tulajdonságuknak köszönhetően ásványgyapot rendszereken is használható.
  • öntisztuló képessége megakadályozza, hogy a vakolat felületén por rakódjon le, így olyan helyeken is érdemes használni, ahol jelentős a por és a szmog. Továbbá esőt követően gyorsan megszárad a felülete.

Bármelyik megoldás mellett tesszük le a voksokunkat fontos megjegyezni, hogy megfelelő minőségű festék gyorsan kiszárad, míg a gyengébbek hosszabb ideig maradnak nedvesek, és felfogják a levegőben szálló port. Emellett javasoljuk, hogy egy adott gyártó festékrendszerében gondoljunk.

Helyben kevert vakolat telephelyünkön

Áruházunkban saját márkás vakolat színezőanyagokkal várunk. Emellett szolgáltatásaink között szerepel a helyben való vakolatkeverés, amelynek köszönhetően az általad választott, elképzeléseidnek megfelelő vakolatot pár munkanapon belül megkapod.

Amennyiben további homlokzat felújítással kapcsolatos kérdésed van, látogass el telephelyünkre vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül.