Az igazság az, hogy mindkettőnek megvan az előnye, és mindenki másra esküszik. Nem is tisztünk eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás, mert minden helyzetben más lehet a jó. Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, hogy számára melyik a testhez állóbb és kényelmesebb megoldás. Azonban ötleteket tudunk adni, melyek segíthetnek ennek eldöntésében! Sokan azért döntenek a festés mellett, mert sokkal igazibb hatást eredményez. A tapéta mellett viszont többek között az az érv szól, hogy sokkal színesebbé teszi az otthonunkat.
A festésre gyakran mondják, hogy olcsóbb megoldás. Ha megunja az ember, akkor csak át kell festeni, és nem jár annyi munkával, mint a tapétázás. Ami igaz is, ha nem jó minőségű tapétát vagy ragasztót választunk. Ilyenkor megeshet, hogy elkezd leválni a falról, vagy éppen az eltávolításnál van nehéz feladatunk. Ha viszont körültekintően választunk, akkor ilyen problémák nem léphetnek fel.

Ha magunk vállalkozunk a lakás kifestésére, akkor a munka több ideig tart majd, viszont sokat spórolhatunk, a munkához való eszközöket azonban mindenképpen be kell szereznünk.

Manapság olyan jó minőségű tapéták is vannak, melyek akár többször is átfesthetőek, és eltávolítása csak egy mozdulatba kerül. Ha nem akarjuk a falat tökéletesen egyenesre igazítani, akkor a tapétázás egy jó lehetőség, hiszen alatta ezek az apró hibák nem is fognak látszani. Ha nem szeretnénk egy színű falat, vagy érdekes, esetleg bonyolult mintákat szeretnénk a lakásba, akkor egyszerűbb megoldás a tapéta. Ekkor csak ki kell választani, amit el tudunk képzelni a szobánkban.

Érdekes megoldás a szoba feldobására, ha felváltva használjuk a tapétát és a festést. Egyik falat tapétával borítjuk be, míg másikat az ehhez passzoló színnel festjük le. Ezt akkor érdemes használni, ha egy minta vagy szín nagyon tetszik, de túlzsúfoltság érzését keltené a szobában, esetleg túl sötét vagy rikító lenne, ha minden falon ezt használnánk. Így ez is kiküszöbölhető, és nagyon ízlésesen is megoldható.

Plusz tipp:
Tapétázás patchwork technikával. Ez egy faldekorációs tecknika, mely segítségével tényleg vidám hangulatot lehet varázsolni egy helyiségbe. Lényege, hogy egy falra több különböző ám hangulatban összeillő tapétát ragasztunk.