fugazas

Építkezés vagy lakásfelújítás során nagy feladatnak szokott bizonyulni a tökéletes burkolat megtalálása. Emellett azonban érdemes különös figyelmet fordítani a megfelelő fuga kiválasztására is, mivel az esztétika megjelenés mellett egy minőségi fuga és fugázó anyag a burkolat hosszú élettartamához is hozzájárul.

Mutatjuk mire érdemes oda figyelni a fugázás során!

A fuga és fugázó anyag kiválasztása

Az, hogy egy adott felület fugázásához mennyi fugára van szükség, az nagyban függ a fuga szélességétől, mélységétől, és a lap méterétől. Általánosságban elmondható, hogy 0,5 kg/m2 fugamennyiséggel érdemes kalkulálni. Persze a felhasználni kívánt mennyiség függ attól is, hogy mekkora hézagokat hagytunk a csempék között.

A fuga szélességét az is befolyásolja, hogy elvágott, vagy hagyományos elképzésű lapról beszélünk. Az elvágott csempe vagy padlólap esetében keskeny fugaközök a javasoltak, míg a hagyományos élű, égetett greslapok esetében 2-3 mm távolság az optimális.

Az is fontos, hogy milyen helység lesz fugázva. A fürdőszoba például egy nedves helyiség, magas páratartalommal, ezért itt mindenképp érdemes nedvesség- és páratűrő fugát választani.

Az sem mellékes, hogy kültérre keresünk fugázó anyagot vagy beltérre, padlófűtéssel ellátott helyiséget fugázunk. Ha a burkolat kültérre kerül vagy a padlófűtés fölé, akkor a fugázó anyagnak állnia kell a nagymértékű hőmérsékleti ingadozásokat. Ezért a padlófűtéshez flexibilis fugázót érdemes venni, míg a teraszra fagyálló, flexibilis fugát.

Fontos, hogy a választott burkolatnak milyen a nedvszívó képessége, mert a fugázó anyagot ennek megfelelően kell kiválasztani. Egy gyengébb minőségű termék esetében borítékolható a víz beszivárgása, ami később gombásodást és egyéb problémákat idézhet elő.

Telephelyünkön számos minőségi fugázóanyag megtalálható, mint példaul a Mapei, Keralfex vagy Baumit termékei. Böngéssz kínlatunkban ide kattintva!

 

Fugázás előtti és utáni teendők

A fugázás előtt fontos meggyőződni arról, hogy a burkolat alatti ragasztó, és a ragasztás előtti kiegyenlítés kiszáradt valamint, hogy nem jutott be nedvesség a fugákba. A lerakott burkolat száradási idejét is érdemes figyelembe venni. A fugázás leghamarabb a lapok ragasztását követő napon történik, de el is telhet néhány nap a ragasztás és a fugázás között.

A tartós és szép eredmény érdekében érdemes megvárni a fugaanyag megkötését, ami azt jelenti, hogy legalább 1 napon át védeni kell a fugázott felületet a mechanikai terheléstől. Továbbá az is fontos, hogy a felület vegyszerekkel való tisztítását leghamarabb a fuga elkészülte után 1 héttel végezzük, addig csak langyos vizes felmosás javasolt.

fugazas

Köztudott, hogy a fugázás szakértelmet igényel, ezért nem javasolt házilag kivitelezni. Fontos, hogy ne kezdj hozzá néhány oktató videó vagy szakmai cikk elolvasása után, ugyanis ez silány, hibás végeredményhez vezet. Tehát a fugázó anyag feldolgozását és a fugázás folyamatát bízzuk szakemberre.

Amennyiben további fugázási tanácsokra lennél kíváncsi, akkor kattints ide. Ha pedig kérdésed van, vagy jól jönne egy kis szakmai segítség, akkor látogass el telephelyünkre vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül.