Háztetőnket kíméletlenül érik a környezeti hatások, így egy idő után felmerülhet a felújítás kérdése. A tetőfedés és a tetőfelújítás hosszú távra szól, ezért mielőtt belevágunk a megvalósításba, érdemes több mindent végiggondolni. Blogcikkünkben ehhez adunk hasznos tanácsokat.

Kezdjük a felméréssel

Ha tetőfelújítás előtt állunk, akkor az előzetes felmérés és gondos előkészítés elengedhetetlen. Ez esetben fontos megvizsgálni a fedélszék állapotát, ugyanis annak el kell majd bírnia a rákerülő új héjazatot, továbbá a legtöbb esetben a szerkezeti megerősítés és a tetősík kiegyenesítése is szükséges lehet.

tetőfedés, tetőfelújítás

Milyen anyagú legyen a tetőcserép?

A tetőcserép kiválasztása nem csak esztétikai kérdés. A betoncserép például nagy súllyal rendelkezik, mérete az átlagosnál nagyobb, ezért jóval kisebb az esély arra, hogy egy vihar feltépi a cserepeket. A fagykárokra is kevésbé kell számítani, mivel tömörségének köszönhetően szinte egyáltalán nem szívja magába a nedvességet. Ugyanakkor kisebb választékban érhető el, és nem biztosít olyan szép megjelenést otthonunknak, mint egy kerámia tetőcserép.

tetőcserép

A kerámia cserép jóval könnyebb, így kevésbé terheli a tetőszerkezetet, mérete miatt pedig jobban variálható. A viharok azonban éppen emiatt könnyebben okozhatnak benne károkat. A kerámia tetőcserép páraáteresztő képessége ugyanakkor kiváló, így egy olyan tető esetén, melynek szellőztetése nem megfelelően biztosított, remek választás lehet.

tetőcserép

A minőség befektetés

Hogy milyen anyagból készül házunk falazata és tetőszerkezete nem részletkérdés, ezért rendkívül fontos a minőségi alapanyagok használata. Előfordulhat, hogy a leárazott, alacsony árfekvésű tetőcserépből készült héjazatért hosszú távon sokkal többet fizetünk, mint egy drágább, de minőségibb termékért. A tetőfedő lécek is nagyban meghatározzák a tető tartósságát. Hiába választunk minőségi tetőcserepet és anyagokat, ha az új tetőt egy meglévő, elkorhadt léchez rögzítjük, akkor a tartósságot a tetőléc élettartama fogja meghatározni.

Mire érdemes még odafigyelni?

Tetőfelújítás során javasolt nem csak a tetőfedés anyagára gondolnunk, hanem komplexen a kiegészítőkre is, mint a szellőzők, tömítők, rögzítők. Ugyanis ezek biztosítják a szükséges teherbírást, a megfelelő szellőzést, vagyis nagy szerpük van a műszaki biztonság kialakításában. Ezért érdemes tetőrendszerben gondolkodnunk. Erre remek megoldást kínál, ha egy adott gyártó tetőcserepeit és a mellé kínált rendszerelemeket használjuk a felújítás során, mivel ez esetben új tetőnk garanáltan tartós lesz.

tetőfedés

Mindezek mellett mielőtt belevágnánk a tetőfelújításba, fontos a kiegészítők árát, a szerelést végző szakemberek és a tetőfedés munkadíját is figyelembe venni a tetőcsere teljes költségének kiszámításakor.

Amennyiben kérdéseid vannak tetőfedéssel vagy tetőfelújítással kapcsolatban, akkor keresd munkatársainkat!