építőanyag pécs, építkezés, felújításSokan esnek abba a hibába építkezés, vagy lakásfelújítás során, hogy kiválasztják az üzletben a nekik legjobban tetsző burkolatot, csempét, majd megvásárolják hozzá az akciós, vagy éppen kezük ügyébe kerülő ragasztót.

Majd miután elkészült otthonuk néhány hónapra rá megjelennek az első hibák, megsérül a burkolat, berepedezik, esetlegesen felpattog helyenként..

Gondoltad volna, hogy egy rossz ragasztó választás könnyedén akár megduplázhatja az építkezés vagy lakásfelújítás költségeit?

Ha nem szeretnél feleslegesen pénzt kidobni az ablakon, akkor érdemes még a vásárlás előtt a szakértők tanácsait kikérni, hogy mi lehet a számodra legjobb választás.

A burkolat tartóssága ugyanis függ a leragasztott lapok, a segédanyagok és a munkálatok minőségétől. (Ide tratozik például a vízszigetelés és az alapozás!)

Ezek a tényeszők együtt határozzák meg, hogy az elkészült burkolat mennyi ideig szolgál majd bennünket!

Hideg- vagy melegburkolat?

Otthonunkba számos megoldás és új lehetőségek közül választhatunk. Burkolatok esetén az elsődleges eldöntendő kérdés, hogy hideg-, vagy melegburkolatban gondolkozzunk?

Hidegburkolat: kőzet és közetek keverékeiből előállított burkolatok. Ilyen például a járólap, csempe, márvány, téglaburkolat, vagy természetes kövek.

Melegburkolat: a melegburkolatokat két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik csoportba tartoznak a faburkolatok, mint például a parketták és padlók különböző fajtái. A másik csoportba pedig a rugalmas burkolatok tartoznak. Ilyen például a PVC burkolatok, a linóleumok, szőnyegek és a gumiburkolatok.

A másik eldöntendő kérdés, hogy hová kerül a burkolat és mennyire lesz igénybevéve. 

  • Ha otthonodba keresel megfelelő burkolatot, akkor oda a kisebb igénybevétel és a költséghatékonyság miatt a legkedvezőbb választás a PVC burkolat lehet.
  • Ha az egyik legfontosabb tényező a jó hőszigetelés, és a hanggátló képesség, akkor a megfelelő választás lehet a szőnyegpadló, ami nagy komfortos, de sokkal nehezebb tisztán tartani, mint egy padlóburkolatot.
  • Ha konyháról, lépcsőházról vagy társalgóról van szó, akkor pedig a gumbiburkolatok mellé érdemes letenni voksunkat, hiszen könnyen tisztántratható és így nem okoz majd hosszú távon gondot a nagyobb igénybevétel!

építőanyag pécs, építkezés, felújítás

Akár építkezel, akár felújítod otthonodat, az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés a burkolat kiválasztáskor, hogy hová kerül és mennyire igénybe vett területről van szó! Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Fontos, hogy legyen egy kialakult elképzelés fejünkben arról, hogy mit is szeretnénk az otthonunkban, ám a tartósság miatt mindenek előtt érdemes kikérni egy ebben jártas szakember véleményét!

Amennyiben kérdésed van a megfelelő burkolatok és segédanyagok kiválasztásával kapcsolatban, keresd munkatársainkat!

Képek forrása: Pinterest