kertépítés

Végre megérkezett a várva várt tavasz, így itt az idő, hogy rendbe szedjük kertünket és figyelmet fordítsunk a ház körüli teendőkre. Ebből kifolyólag összegyűjtöttük a legfontosabb feladatokat, melyeket érdemes elvégezni kertünkben!

Általános, ám fontos kerti teendők

Nagytakarítás

Érdemes mindenekelőtt egy kerti nagytakarítással indítani a tavaszi munkálatokat. Gyűjtsük össze a lehullott faleveleket és letöredezett ágakat. Ezt követően tisztítsuk meg kerti eszközeinket, bútorainkat és magasnyomású mosóval veressük át a járdát, mossuk le a garázskaput és a ház falát. Emellett érdemes ellenőrizni és tesztelni az öntöző rendszerünket is.

Gyomlálás

Az ágyásokat, növények töveit, valamint a térburkolatok közeit gondosan gyomláljuk ki, szükség esetén gyomirtóval permetezzünk. Ez a munka különösen eső után ajánlott, mert akkor gyorsabban nőnek a gazok, de könnyebb is őket eltávolítani.

Metszés

Kötelező tavaszi teendők közé tartozik a cserjék és fák alapos metszése. Fontos, hogy a beteg, sérült ágakat mindig távolítsuk el, valamint arra is figyeljünk, hogy a metszés mindig ferdén történjen, szorosan a rügy felett. Ehhez a feladathoz használjunk tiszta, éles metszőollót, a vastagabb ágakhoz pedig átvágó ollót vagy kézifűrészt.

A gyep ápolása

Mielőtt bármihez hozzákezdenénk mérjük fel a gyep állapotát. Amennyiben szükséges akkor fektessünk gyepszőnyeget, vagy magvetéssel ültessünk új gyepet.

Köztudott, hogy a tavaszi jó idő beköszöntével a gyep folyamatos növekedésnek indul, ezért fontos a gyep rendszeres nyírásáról is gondoskodnunk. Az első vagy második fűnyírás után gereblyézzük át és szellőztessük meg a gyepet, mely biztosítja a fű megújulását.

Profitáljunk kertünkből

A tavasz ideális a növények szétválasztására vagy átültetésére. Éppen ezért, ha az alapvető kerti teendőkkel végeztünk akkor ezt követően az üres virágágyásokat, növénytartó edényeket tetszés szerint ültessük be növényekkel (pl. virágzó egynyárikkal, évelőkkel vagy közkedvelt fűszernövényekkel).

Amennyiben a virágok mellett zöldségeket is ültetnénk kertünkbe, akkor az alábbi zöldségek vetése már kora tavasszal elkezdhető, amint a föld a téli fagy után felengedett: spenót, zöldborsó, saláta, hagyma, brokkoli, káposzta, sárgarépa. Áprilistól, amikor a föld hőmérséklete 10 fok fölé emelkedik, jöhetnek a melegigényes zöldségek.

Ha nincs elég időnk vagy helyünk, hogy magról neveljünk zöldségféléket, szerezzünk be szép, egészséges előnevelt palántákat.

Készítsünk magaságyást

A magaságyás egyik fő előnye, hogy az ide ültetett virágok vagy zöldségek gondozása sokkal kényelmesebb. Ráadásul az ágyásban kialakított rétegrend miatt sokkal jobb termésre is számíthatunk, mint az átlagos termőföldben.

Az ágyásba munkaigényes növényeket érdemes ültetni, ezért könnyen megközelíthető, napos és széltől védett helyre érdemes építeni. A mérete bármekkora lehet, ugyanakkor a legcélszerűbb a 120 cm szélesség, 80 cm magasság és 5-10 méter hosszúság.

A keretet kialakíthatjuk deszkából, táglából, kőből vagy bármilyen más anyagból, a legnépszerűbb megoldás ugyanakkor a fa keret. A magaságyás kialakításának további lépései itt érhetők el.

Amennyiven időt szeretnénk spórolni, telephelyünkön kaphatóak a Leier által gyártott magaságyások, melyeket egy egyszerű, pár lépésben elvégezhető összeszereléssel már lehet is használni. Az új térkő és cserép bemutató kertünkben a vásárlás előtt pedig meg is lehet nézni őket.

Szépítsük kertünket!

Ha már komolyabban foglalkozunk kertünk állapotával, akkor elengedhetetlen, hogy a kert megjelenésére is nagyobb hangsúlyt fektessünk. 

Telephelyünkön már kaphatók a minőségi, Antico Mestiere kerámia virágcserép és kaspó kiegészítők, melyek remek dekorációs elemei lehetnek kertünknek. Az olasz kerámia kaspók számos stílusban elérhetők – legyen szó a klasszikus vagy épp a modern stílusirányzatokról -, így biztosan mindenki megtalálja a saját ízléshez és otthonához legközelebb álló termékeket és dekorelemeket.

Sokszor a kert kialakításánál vagy átrendezésénél kizárólag a növényekre, illetve a kerti bútorok elhelyezésére helyezzük a hangsúlyt, a végeredményt elnézve pedig hiányzik valami plusz, ami tökéletessé, igazán stílusossá, hívogatóvá teszi az egészet. Ezért érdemes térkövezéssel foglalkozni! Számtalan térkő közül választhatunk, azonban az aktuális trendek mellett érdemes a minőségre és a burkolatok tulajdonságaira is nagy figyelmet fordítani.

Amennyiben további szakmai tanácsra lenne szükséged a kertépítéssel kapcsolatban vagy megismernéd széles termékkínálatunkat írj nekünk, vagy látogass el telephelyünkre!