Az okos energia gazdálkodás egyre fontosabb szerepet tölt be életünkben. Nem csak a cégek és vállalkozások számára lehet jelentős, hanem már a személyes felhasználás során is rengeteg energiát és pénzt takaríthatunk meg általa.

A fény a legtermészetesebb energiaforrás, amit a lehetőségekhez mérten érdemes kiaknázni.

Napelem

Mire érdemes gondolni tervezés során?

Az első felmerülő kérdés a tervezés során, hogy mennyibe kerül és mennyit lehet vele megspórolni hosszútávon?!

Ez a kérdés több tényezőtől is függhet. A napelem működésének hatását elsősorban az befolyásolja, hogy milyen irányban fekszik, melyik égtáji irányba néz. E mellett persze az is fontos tényező lehet, hogy a szomszédos épületek, fák, növények leárnyékolják-e a napelemm általl borított területet, és ha igen, akkor milyen mértékben. Ha a felsorolt tényezőkre nem fordítunk kellő figyelmet, akkor csökkenthetik a napelem hatékonyságát. Kisebb hatékonyság esetén pedig lényegesen nagyobb napelem mennyiségre van szükség ugyanahhoz az energiatermeléshez. Így pedig a bekerülési költségek is tovább növekedhetnek.

Tervezéskor a legfontosabb, amit figyelemebe kell vennünk, hogy mekkora a jelenlegi aktuális fogyasztása háztartásunknak. Ezt pedig össze kell hasonlítani a napelem telepítés utáni tervezett fogyasztásunkkal. 

Ezeknek függvényében a tervezett fogyasztásra érdemes optimalizálni a teljes napelem rendszerünknek! a teljesítményét!

Hová érdemes a napelem táblákat telepíteni?

A leghatékonyabbak akkor lehetünk, ha a napfény a merőlegeshez legközelebb álló szögben éri a napelem paneljeit. Számolnunk kell azonban azzal is, hogy ez a szög télen és nyáron eltérhet.

A legideálisabb hajlásszög így 30-40° közé esik.

A legfontosabb paraméterek, amire figyelnünk kell:

  • a tető legyen déli tájolású
  • lehetőleg legyen tagolatlan
  • megfelelően erős tartószerkezettel rendelkezzen (szarufákkal rendelkezzen)

Napelem panel típusok

Napjainkban használatos napelem paneleket 2 nagy csoportra oszthatjuk. Az egyik a kristályos panelek, a másik csoport pedig a vékonyrétegű panelek.

Magyarországon a kristályos panelek a legelterjedtebbek, míg a forróbb éghajlatokon a vékonyrétegűek a keresettebbek.

  Kedvező tájolás Veszteség*
Kristályos panelek DK/K-i és DNy/Ny-i 20%
Vékonyrétegű panelek DK/K-i és DNy/Ny-i 10-15%
*A tájolás déli iránytól való eltérése a hatékonyság csökkenéséhez vezethet. Ennek a mértékét jelöltök a táblázatban. 

Napelem

Mennyi áramot termelhet egy napelem?

Méretüket tekintve 1×1,5 méteres napelem táblák a legnépszerűbbek, ugyanakkor egyedi igényeknek megfelelően lehetnek kisebbek és nagyobbak is a napelem panelek.

Működésük mint már korábban említettük függhetnek a környezeti tényezőktől is, de ha az ideális működési körülményeket vesszük figyelembe, akkor egy 8 napelem táblából álló szerkezet (táblánként 2 kW-os napelem) háztartásunknak akár 2200-2400 kilowattóra áramot is termelhet évente. Ha ezzel szeretnénk kiszámolni a befektetés megtérülését, akkor ez nagyjából 10-15 évre tehető.

Napelem karbantartása

Napjainkban telepített napelem rendszerek elég megbízhatónak mondhatóak. A gyártók általában 25-30 év teljesítmény garanciát vállalnak. Különösebb karbantartást pedig nem igényelnek, de idővel a táblák takarítására lehet szükség. 

Egyedül az inverter élettartama az, ami miatt aggódhatunk. Az inverter a napelem paneljei által termelt egyenáramot alakítja váltóárammá. Bármilyen céllal is telepítünk napelem táblákat, erre mindenképp szükségünk lesz!

Amennyiben további kérdésetek, észrevételetek merülne fel, forduljatok munkatársainkhoz bizalommal!