Most pár ötletet szeretnénk adni arra, hogyan tudod ezt megvalósítani, mik a legfontosabb szempontok a kialakítás folyamán, melyre érdemes figyelned akár fetést, lakásfelőjítást vagy épp építkezést tervezel.

  • A kényelem kerül az első helyre, amikor a szempontokat vesszük sorra, hiszen ebbe a barlangba akarunk olykor visszavonulni akár egy egész délutánra is, hogy elfeledkezhessünk a kinti világról. A kényelmes ülőhely alap követelmény, melyben jól érzi magát az ember hosszú távon is, valamint ezt jó kiegészíteni pár puha párnával és pokróccal is. A célnak megfelel egy kényelmes fotel, egy vastag matrac, vagy az ablakpárkányból kialakított kényelmes ülőhely.
  • Természetesen nagyon fontos, hogy az olvasósarok egy csendes szobában legyen, ahova tényleg el lehet vonulni, és ahol ki lehet alakítani egy kis magánszférát, mely által tökéletes lesz a helyválasztás.
  • Elmaradhatatlanok a könyvespolcok is, melyekről bátran válogathatsz a kedvedhez illő regények közül. Ez jól tud funkcionálni akár elválasztófalként is, mely szintén segít a nyugalom elérésében.
  • A világítás sem utolsó szempont egy olvasósarok kialakítása során! Ha a kényelmes kuckónkat az ablak elé helyeztük, akkor szép időben nem akadály a sötétség. Azonban ide is érdemes elhelyezni lámpát, mely fényt biztosít az esti órákban és a szürke, esős napokon. Ha egy sötétebb zúgott sikerül választani, akkor mindenképpen jó lámpát kell elhelyezni a közelben, mert hosszú távon megerőltető a szemnek, ha nincs elég fény az olvasáshoz.
  • Végezetül felvennénk a listára a kreativitást is. Hiszen innen kezdve már csak a Te ízlésedől és ötleteidtől függ a végeredmény. Vidd bele bátran újító gondolataid, és alakíts ki egy olyan sarkot, ahol a legjobban el tud lazulni!

 

Az olvasósarok elhelyezkedését illetően az ablak előtti megoldás a legkézenfekvőbb a fény szempontjából:

  Olvasósarok díszpárnákkal   Olvasósarok mesés kilátással   Olvasósarok természetközelben   Színes olvasósarok

 

Kialakíthatjuk a meghitt barlangot a falban is:

Minimalista Olvasósarok Fekete-fehér Olvasósarok Apró olvasósarok Olvasósarok bordó színekkel

 

Ha ezek kivitelezésére nincs lehetőségünk, akkor az egyik szobában egy kis sarok kialakítása is megfelelő hely lehet:

Olvasósarok fotellel Olvasósarok fehér színekben Vintage Olvasósarok Olvasósarok fekvőfotellel 

 

Ezen kívül kialakíthatjuk a konyhában, kertben, lépcső alatt, kandalló előtt vagy akár egy galérián is. Sőt ülőalkalmatosságnak is beszerezhetünk különböző foteleket, hintaszéket vagy akár babzsákot is:

Olvasósarok hangulatos függönnyel Olvasósarok a teraszon Olvasósarok a lépcsősor alatt Olvasósarok a kandalló mellett

     Galériás Olvasósarok    Olvasósarok különleges fotellel    Designos Olvasósarok

 

 képek: http://www.pinterest.com/