A lakásvásárlásra és építkezésre igénybe vehető állami támogatások köre folyamatosan bővül, ezért cikkünkben megosztjuk az otthonteremtési támogatásokhoz tartozó főbb információkat, hogy ezzel is segíthessünk álmaid otthonának megvalósulásában.

Jelenleg az alábbi támogatási formák érhetők el a családosok számára:

50%-os felújítási támogatás 3 millióig

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthona. A legalább egy gyermeket nevelő családok esetében a lakásfelújítási költségek felét átvállalja az állam legfeljebb 3 millió forintig. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az idei évben felújításba kezd és gyűjti a számlákat, akkor a költségeinek felét az állam visszautalja a részére. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is, legyen szó akár energetikai korszerűsítésről vagy a lakásfelújításáról.

A támogatás például igénylehető következő építési tevékenységekhez:

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál, ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
  • a külső nyílászáró cseréje (pl. redőny, árnyékoló)
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • belső tér felújítása (pl. szaniterek, térburkolat cseréje, terasz építése)

Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy 6 millió forintos otthonfelújításnál 3 millió forintot spórolhat meg minden gyermekes család. Fontos megjegyezni, hogy ez a konstrukció a jelen állás szerint utólagos finanszírozást jelent, vagyis ahhoz, hogy valaki élni tudjon a lehetőséggel, előbb önállóan kell megfinanszírozni a munkálatokat.

Arról, hogy miként ellenőrzik majd az elvégzett tevékenységeket még nincs információnk, mindössze az biztos, hogy a benyújtott számlák alapján a Magyar Államkincstár fogja visszautalni a megfelelő összeget.

 

 

5%-os áfa az újépítésű lakásokra

Január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 5%-ra csökkentik, a 2022 végéig épülő újépítésű lakásokra vonatkozóan, ami a 27%-os normál adómértékhez képest óriási kedvezményt jelent. A lehetőséggel bárki élhet, ugyanis jelen állás szerint nem kötik sem családi állapothoz, sem gyermekvállaláshoz, aminek az lehet az oka, hogy ez az intézkedés elsősorban az építőipar újraélesztését szolgálja.

Továbbá az idei évben vásárolt újépítésű ingatlanok esetében ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz akkor, ha valaki CSOK-ot is igényel.

Illetékmentesség CSOK-osoknak

Az otthonteremtési program másik fontos eleme az illetékmentesség. Ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás nem csak az újépítésű ingatlant vásárlóknak jelenthet nagy segítséget, mivel a kedvezmény a használt lakásba költözők számára is elérhető.

A támogatások sokrétűsége miatt ez egyre nehezebben átlátható, hogy kik és mit vehetnek pontosan igénybe, ezért a jelenlegi információk alapján készítettünk egy átfogó összefoglalót az idei évtől igényelhető támogatásokról. Dokumentumunk ide kattintva érhető el.

További részletekért látogass el telephelyünkre, ahol szaktanácsadó kollégáink örömmel adnak tanácsot és nyújtanak segítséget álmaid otthonának megvalósításához!

Minden egyéb részletről hivatalos állásfoglalás kérhető a MÁK-tól az alábbi elérhetőségeken:
E-mail: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu
Telefon: 06/1/4522910, 06/30/344-0045, 06/70/460-9005, 06/20/881-9535