A térkövezési munkálatoknak a fagy és esőmentes, száraz idő a legjobb, így az ősz remek időszak, ha még a hűvösebb, havas időjárás előtt szeretnéd szebbé varázsolni kerted vagy garázs beállódat.

Gondoltad volna? A kavics, homok, víz és cement egyaránt fontos összetevője a térkőnek. Gyártónként és térkő típusonként persze ezen felül is kerülhetnek bele plusz adalékok, ezáltal is javítva a minőséget.

Kertedben számos területen élvezheted a térkövezés adta előnyöket. Az egyik jellemző felhasználási terület a járda, ugyanakkor alkalmazhatod kocsibeálló kialakítására, terasz esetében, vagy akár a kertben kialakított pihenőhelyhez vagy akár grillezőhöz is.

Így találd meg az otthonod számára megfelelő térkövet

Térkő választékból igen széles a termékkínálat, ezért mielőtt kiválasztod a számodra tökéletes térkövet, érdemes néhány kérdést tisztáznod.

Az elsődleges szempont az, hogy milyen funkciója van annak a területnek, ahova a térkövet szánod. Hova szeretnéd tenni: fedett terasz alá, téli kertbe, vagy esetleg olyan helyre, ahol ki van téve az időjárás viszontagságainak? A stílus és az esztétikai megjelenés is lényeges. Ez esetben érdemes arra figyelni, hogy a térburkolat illeszkedjen a kerti bútorokhoz, kiegészítőkhöz színben és stílusban egyaránt, valamint a ház homlokzatától se üssön el túlságosan. Természetesen az anyagiak mellett sem mehetünk el szó nélkül, mivel a választásban ennek is jelentős szerepe van.

Általában 3 különböző vastagságú térkő közül választhatunk:

  • 4 cm vastag: gyalogos forgalomra ideális
  • 6 cm vastag: személygépjármű forgalomra tervezett térkővastagság
  • 8 cm vastag: komoly, teherautós teherbírásra alkalmas

Miből áll a térkövezés folyamata?

Miután megtaláltad a számodra megfelelő térkövet, indulhat a térkövezés! A tökéletes végeredmény érdekében javasolt szakember alkalmazása, de az ügyesebbek akár házilag is kivitelezhetik.

A munka első lépése a terület kijelölése, illetve az alap kiásása. Alapozásnál 15-30 cm vastagságban szedjük ki a talajt, a kiásás után pedig a tükörszintet kell tömöríteni, döngölni.

Ezt követően oldjuk meg a vízelvezetés feladatát. Az alap kiásását követően jön a rétegrend kialakítása. A talajra először a 15-20 cm-es tömörített homokos kavicsréteg kerül, ezt követi a beton 8-12 cm vastagságban.

A kiásás után a tükörszintet fontos tömöríteni, döngölni. Emellett lényeges, hogy oldalszegéllyel lássuk el a térkövezendő felületet, mivel ez biztosítja, hogy a térkő a helyén maradjon.

Aztán jöhet térkő lerakása szép fokozatosan, négyzetméterenként haladva. A lerakást javasolt a sarokból vagy a széléről kiindulva kezdeni, a lerakott kövek között pedig maximum fél centiméteres réseket érdemes kihagyni.

Ezt követi a fugázás folyamata, ahol sima homokkal vagy speciális beseprő homokkal ajánlott kitölteni a térkövek közötti hézagokat. Zárómunkálatként következhet a bevibrálás vagy döngölés.

Mint látható a térkövezés egy viszonylag komplex, ugyanakkor messze nem kivitelezhetetlen projekt, amit akár önállóan is megoldhatunk.

Ha új kerti burkolatra vágysz, vagy térkövezéshez kapcsolódó kérdéseid vannak, akkor látogass el hozzánk és fedezd fel megújult Mintakerünket, vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül!