Bármilyen közhelyesnek is tűnik, a tervezés az egyik legfontosabb része az építkezésnek, hiszen ha alaposan megtervezünk mindent, akkor rengeteg időt, energiát és pénzt takaríthatunk meg, ráadásul még sok felesleges stressztől is megkímélhetjük magunkat.
 

Mit célszerű figyelembe venni a tervezés során?

Nézzünk néhány nélkülözhetetlen pontot:

 

Telek választás

A talaj minősége, meredeksége, formája nagyban befolyásolja az építendő épületet. Előnyös már közművesített teleket választani, továbbá szakemberek véleményét kikérni esetleges talajvizsgálatok elvégzéséről, amelyek például az alapozás és a vízszigetelés pontos megtervezéséhez, kivitelezéséhez lehetnek a segítségünkre.

Hivatali ügyintézés

Bizony sok hivatali teendőnk is lesz az építkezés során. A teljesség igénye nélkül például a földhivatalból ki kell kérnünk olyan okiratokat, mint a tulajdoni lap és a telek térképmásolata az engedélyezési tervhez. Az önkormányzattal is egyeztetni kell majd, az építési engedély ügyében. Érdemes minden bizonytalanságot vagy kérdést megvitatni velük, hiszen az építkezés helyétől függően előfordulhat, hogy bizonyos korlátozásokat is figyelembe kell vennünk, például az épületünk magasságára, az utcafrontra vonatkozóan, vagy a zöldterület védelmével kapcsolatban. Jobb ezeket időben tisztázni a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.

Tervrajzok, látványtervek:

Amellett, hogy saját elképzelésünket papírra vetjük a tervezés során, érdemes tisztában lenni azzal is, hogy nem biztos, hogy minden olyan formában szakszerűen kivitelezhető, ahogy mi azt gondoltuk. Emiatt nem szabad elkeseredni, hiszen a szakemberek igyekeznek az elképzeléseinknek eleget tenni a lehetséges keretek között.

epitkezes

 

Energiatakarékosság:

Célszerű már a tervezési fázisban megvizsgálni különböző kivitelezési megoldásokat, péládul a hőszigetelési opciókat, és azok hosszú távú energia megtakarítását egyrészt a környezet, másrészt saját pénztárcánk kímélése érdekében.

 

Építkezés munkaütemeinek megtervezése:

Ha már minden hivatali engedélyt beszereztünk az építkezéshez, fontos tisztában lenni milyen ütemben zajlik majd a kivitelezés. Az alapozástól a beltéri feladatokig fontos meghatározni minden feladatot, és azok alapanyag igényét. Ezek abban segítenek majd, hogy a kivitelezési időt akár rövidebbé tegyük, és csak a szükséges, minőségi alapanyagokat szerezzük be. Mindezzel időt és pénzt is megtakaríthatunk.
 
 
Az építkezés tehát nem egy egyszerű folyamat, azonban ha nagy gondot fordítunk a tervezésre gördülékenyen végigvihető az egész. 
 
Ha elakadsz vagy kérdésed lenne az építkezés bármely szakaszával kapcsolatban a Léta-Kernél szívesen segítünk neked, hogy az eletéről a végéig rendben menjen minden az építkezés során. Kérdés esetén látogass el hozzánk vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül!