Egy jól kivitelezett tetőtér, remek lehetőségeket rejt magában, legyen szó egy újabb gyerekszoba kialakításáról, vagy egy külön lakótér megtervezéséről. A tetőtér-beépítéses ház azért is előnyös, mert otthonunk hasznos alapterülete nem a zöld környezet rovására lesz nagy, így élvezhetjük a családi kert nyújtotta előnyöket és látványát fentről, a tetőtéri ablakainkból. Emellett a tetőtérben tisztább a levegő, mint a földszinten, és az utca zaja is kevésbé hallatszik fel. A különleges meghitt, romantikus tetőtéri hangulatról nem is beszélve.

Otthonunkat hosszú időre, akár egy életre is építhetjük, így rendkívül fontos, hogy átgondolt tervek alapján, magas minőségű építőanyagok használatával készüljön.

Mielőtt lelkesen belevágnánk a tetőtér beépítésébe, érdemes néhány dolgot figyelembe vennünk. Ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Még a tervezés megkezdése előtt érdemes a ház hőkamerás vizsgálatát elvégezni, amellyel a tető légtömörsége és az esetleges részszigetelési hiányosságok is kimutathatóak. A vizsgálat eredményének köszönhetően a tetőér beépítése során elkerülhető a későbbi penészedés, a páralecsapódás, továbbá pontosan behatárolható a várható hőveszteség helye és mértéke.

Ugyanígy fontos megnézni, hogy a tető formája alkalmas-e a tetőtér beépítésére, a ház alapja rendben van-e, a tartófalak szilárdak-e, valamint a födém elbírja a ráépíteni kívánt plusz teret.

tetőtér beépítés tanácsok

Fentieken túl érdemes utánajárni annak is, hogy szükséges-e engedélyt kérni otthonunk bővítése kapcsán. Amennyiben a beépítés nem jár térfogat növekedésével, akkor nem kell engedély, de ha nő a térfogat, vagy szerkezeti átalakítás kell a ház teherviselő elmein, akkor az átalakítás engedélyköteles.

Azt is érdemes mérlegelni, hogy lehetnek olyan napok – netán hetek -, amikor nem tartózkodhatunk a házban az átalakítás alatt, hiszen a tetőtér beépítése időigényes munka, melyet számos tényező befolyásol.

A kivitelezés megkezdése előtt pedig javasolt szakemberrel megvizsgáltatni a ház adottságait és a födém állapotát.

Milyen padlás alkalmas a beépítésre?

A padlásterek beépítéséhez az ideális tetőszerkezeti hajlásszög 35 és 55 fok között van. Minél meredekebb a tető, annál több lehetőség van a padlástér kialakítására. Ha tetőtér-kialakításban gondolkozunk, érdemes tisztában lenni az alapvető tetőformákkal, mert mindegyik más térkihasználási lehetőséget nyújt.

A nyeregtetőnek megvan az az előnye, hogy két egyenes oromfalazatból áll, így felkínálja azt a lehetőséget is, hogy a teljes tetőszerkezet megemelésével a padlástér lakható területét lényegesen megnöveljük. A legkisebb hasznos terület a mind a négy oldalról ferde síkokkal határolt sátortető alatt jön létre. A hagyományos tetőtípusok közül a legtágasabb lakás manzárdtető alatt születik, melyet egy meredek és egy alacsony hajlásszögű sík határol.

tetőtér beépítés tanácsok

Érdekelnek további tetőtér kialakítással kapcsolatos tanácsok? Akkor olvasd el alábbi cikkünket a témában!

A minőségi alapok elengedhetetlenek a tetőtér beépítése során is

A kivitelezés során érdemes minőségi építőanyagokat, burkolatokat, tetőablakokat választanunk, mivel a fő elemeket a későbbiekben nehézkes és igen költséges cserélni. Fontos a hosszú távú tervezés és gondolkodás, így megbízható, garanciát vállaló gyártókat javasolt előnyben részesíteni.

Emellett, ahogy korábban is hangsúlyoztuk, bízzuk magunkat szakemberekre és szaktanácsadókra az átalakítás folyamán.

A megfelelő tetőablak kiválasztása

A gyakori hiba az ablakok helytelen beépítése, illetve előfordul, hogy költségcsökkentés céljából korábban már használt ablakokat építenek be. Pedig az elöregedett vagy lefestett ablaktömítés anyaga túl merev, profilja kinyúlt, már nem tudja hőszigetelő funkcióját ellátni. A komfortos lakótérhez nélkülözhetetlenek a kiváló minőségű ablakok, amelyekkel megelőzhetjük a párásodást, a penész kialakulását, illetve a levegőtlenséget. 

Magas páratartalom esetén – így konyhákba és fürdőszobákba – poliuretán bevonatú változatok ajánlottak, a legnaposabb helyiségekbe pedig olyan ablakok beépítését javasolják, amelyek jó hőtartó képességgel rendelkeznek, így segítségükkel nyáron a tetőtér kevésbé fog átmelegedni. Ezek remekül kiegészíthetők az igényeknek és az ízlésnek leginkább megfelelő árnyékolókkal.

Kínálatunkban minőségi gyártók tetőablakai széles választékban megtalálhatók. Amennyiben bővítenéd családi házad, vagy úgy érzed elérkezett a tetőablakok cseréjének ideje, látogass el telephelyünkre és ismerd meg termékkínálatunkat testközelből.

További hasznos tanácsokért és tippekért keress minket elérhetőségeinken, vagy látogass el telephelyünkre, ahol szaktanácsadó kollégáink örömmel megválaszolják kérdéseid!