Ha tetőtér kialakításában gondolkozunk, akkor számos fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Gondoljuk cska a megfelelő hőszigetelésre vagy éppen a nagy fény beárasztó nyílászárókra. Cikkünkben összeszedtük, melyek azok a szempontok, amelyek mentén érdemes kialakítani tetőterünket.

Tervezés

Már a házunk megtervezése során is jó, ha gondolunk a tetőfedésre, a tetőcserepekre, a tetőablakokra, hőszigetelésre és persze magára a tetőtérre. Ha nem is építjük be egyből ezt a részt, de jó, ha meghagyjuk magunknak a lehetőséget a későbbi építkezésre. Nem érdemes kihagyni a tervből, hiszen akkor később egyáltalán nem vagy csak nagyon nehezen alakítható ki. Például nagyban függ a tetőszerkezet kialakításától is, így mielőtt kiválasztanánk a leendő tetőszerkezetet, gondoljunk a tetőtér esetleges igénybevételére is.

Tetőszerkezet

A tetőszerkezetnél az első dolog, amire figyelni kell a megfelelő belmagasság kialakítása. Hiszen ha túl alacsony a belmagassága a tetőtérnek, akkor nem alakítható ki kényelmes tetőtéri helyiség és megfelelő tetőablakok. A megfelelő belmagasság legalább 2,3 méter magasságot jelent, de ez változhat. Érdemes olyan tetőszerkezetet választani, amiben nincsenek olyan áthidalók, melyek akadályoznának a közlekedésben és a belső tér megfelelő kialakításában. Illetve a tartó oszlopok is megakadályozhatnak a későbbiekben az ideális méretű és elhelyezkedésű helyiségek kialakításában.

Szigetelés

Az egyik leglényegesebb kérdés a hőszigetelés. Fontos, hogy nyáron ne legyen túl meleg, de télen se fázzunk, hogy legyen elég napfény és még ne is ázzon be. Ha jól szigeteljük a tetőteret, akkor a fűtésen is spórolhatunk, hiszen nem szökik el olyan könnyen a meleg a téli időszakban, valamint az sem kellemes, ha a falak hidegek, amikor kinn is zord idő van. Ha jó a hőszigetelés, akkor a pára sem csapódik ki olyan könnyen, ami penészesedéshez vezethetne.

Tetőfedő anyag

A megfelelő tetőfedő anyag kiválasztása is lényeges pont. Ha jól választunk tetőfedő anyagot, akkor  még jobb lehet a tetőtér hőmegtartó képessége, vagy akár kevesebbet kell költenünk a hőszigetelésre. Azonban ha jobb a tetőcserép hőtároló képessége, akkor valószínű, hogy egy erősebb  tetőszerkezetet kell kialakítani, amely viszont már növelheti költségeinket. A tetőfedés során használt anyagok megrendelésénél gondoljunk a szellőzésre szolgáló speciális elemekre is, melyekre szintén szükségünk lesz majd az építkezésnél.

Természetes fény

A tetőablakokon beszűrődő természetes napfény nagyban hozzájárul komfortérzetünk javításához. A tetőablakok fajtáját tekintve lehetnek úgynevezett tetősíkablakok és tetőfelépítmények. A tetőfelépítmények korábban használt megoldást jelentenek a tetőtér bevilágítását tekintve. A tetősíkablakok terjedése kiszorította a korábbi lehetőséget, hiszen több napfényt biztosít a második megoldás. Mindezek ellenére máig van, aki a tetőépítmények mellett dönt, hiszen nagyon hangulatos tud lenni ez a megoldás.

Gondold át Te is a plusz tér kihasználását, a tetőtér beépítését! Kínálatunkban megtalálható minden, amely a tetőtér kialakításához szükséges, fedezd fel termékeinket telephelyünkön, vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül!