Legyen szó építkezésről, felújításról vagy ablakcseréről: sok részletet kell átgondolni, megtervezni. Annak érdekében, hogy ezeket a döntéseket minél könnyebb legyen meghozni, összeszedtünk pár hasznos tippet, amik a segítségére lehetnek azoknak, aki tetőtér átalakításán vagy tetőablak cserén törik a fejüket.

Milyen szempontokra figyelj tetőablak választáskor?

  • Milyen magasságba épül be az ablak?

Annál fényesebb lesz a szoba, minél magasabban épül be a tetőablak. Természetesen ez függ a tetőtér belmagasságától is. Ha megfelelő magasságú a tetőtér, akkor akár 140 centiméterre is elhelyezhetjük a padlótól a tetőablak alsó részét. Persze érdemes arra is törekedni a választáskor, hogy a födémszerkezet megbontása nélkül is beilleszthető tetőablakot válasszunk.

  • Mekkora a tető hajlásszöge?

A tető hajlásszöge nagymértékben befolyásolja az ablak optimális hosszúságát. Minél alacsonyabb a tető hajlásszöge, annál hosszabb ablakot javasolt választani. A billenő ablakok 15°-90° közötti tetőhajlásnál alkalmazhatóak, a felnyíló-billenő ablakok azonban csak 15°-55° közötti hajlásszögű tetők esetén ideálisak.

  • Van-e és milyen magas a térdfal?

Alacsony (90-110 cm magas) térdfallal épült tetőterekben bármely tetőtéri ablak alkalmazható, 110 cm magasság feletti térdfal esetén azonban csak az alsó kilinccsel nyitható tetőtéri ablakok nyújtanak kielégítő megoldást.

  • Megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik-e a kiszemelt tetőablak

A háromrétegű üvegezéssel ellátott tetőablakok akár 15%-kal is jobb hőszigetelést biztosítanak a kétrétegű üvegezéssel szemben. Érdemes meggondolni, hogy az ablak magasabb árát érdemes-e befektetni az évtizedeken keresztüli alacsonyabb fűtésszámláért.

Tetőablakhoz kapcsolódó kiegészítők

Attól függően hova és milyen célra választjuk a tetőablakot, érdemes kiegészítőkben is gondolkodni, hogy maximálisan élvezni tudjuk az ablak nyújtotta előnyöket.

Például a tetőablak árnyékoló elengedhetetlen kiegészítő. Ha fontos szempont, hogy az enyhe sötétítéstől kezdve a teljes árnyékolásig mindent tudjon a roló, akkor a sávos roló a jó választás. Amennyiben pedig nyáron nyitott ablak mellett szeretnénk aludni, akkor célszerű szúnyoghálót is beszerzeni.

Beépítéshez kapcsolódó tanács

Mint sok építkezési, lakásfelújítási folyamatot, úgy a tetőtér beépítését is érdemes tapasztalt szakemberekre bízni. Javasolt olyan beépítő vagy tetőfedőt választani, aki tapasztalt a választott termékek beépítésben, így biztosak lehetünk a végeredményben: tartósan jól működő és szép tetőablakunk a tetőtér éke lehet.

Roto tetőablakok a maximális kényelemért

Kényelem, energiahatékonyság és biztonság ezt kínálja a német Roto tetőablak gyártó cég termékeivel.

A Meisterstück kategória, a design és a funkcionalitás szempontjából is a Roto csúcskategóriás modelljeit tartalmazza. A különböző nyitásmódok, üvegezések, széles méret és alapanyag választékának köszönhetően garantált a prémium minőség és a maximális kényelem.

Egyszerű szerelés, energia megtakarítás vagy különleges tartósság? Nem jelent problémát a Handwerk tetőablakok esetében.

A Maßstab tetőablakok hordozzák mindazon tulajdonságokat, amikről a Roto jól ismert: kiváló alapanyagokból gyártott, megbízható prémium minőség.

Okos otthon a Rotoval

A lakás szinte minden pontján találhatunk már „okos” megoldásokat, nem képeznek kivételt ez alól a tetőablakok sem. Ennek megfelelően a Roto is folyamatosan fejleszti termékeit és olyan megoldásokat épít be, amelyekkel termékei SmartHome készek és könnyedén csatlakoztathatók a legtöbb okos rendszerhez. További részleteket ehhez kapcsolódóan itt találsz.

Ha további tanácsokra vagy kíváncsi a tetőablak választás és beépítés kapcsán akkor keresd szaktanácsadóinkat, vagy itt a weboldalunkon is felveheted velünk a kapcsolatot!