Napjainkban szárnyal a lakásfelújítási láz, azonban, ha otthonunk felújítása, újragondolása előtt állunk ritkán jut eszünkbe első szempontok között a beltéri ajtók cseréje. Cikkünk az elmúlt évek szakmai tapasztalataira támaszkodva, kíván rávilágítani néhány fontos tudnivalóra a beltéri ajtók cseréjéhez kapcsolódóan.

Mire érdemes figyelni ajtó választás során?

Egy kicsi előrelátással és a megfelelő tervezéssel a beltéri ajtó nem csak a hasznos térelválasztó szerepet tölthet be otthonunkban, hanem lakás díszévé válhat, egy valódi bútordarabbá. A megfelelő választáshoz két fő csoportot kell megemlíteni: a használati praktikumokat, valamint az esztétikai megjelenést.

Praktikumok tekintetében a választás előtt fontos, hogy meghatározzuk a beltéri ajtóval kapcsolatos elvárásokat. Az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani az új ajtók kiválasztásakor:

  • Az ajtó helye, felületválasztás

Nem mindegy hova és milyen felületű beltéri ajtót választunk. Az oyan fürdőszobáknál, ahol a víz közvetlenül érheti az ajtót, oda érdemes festett felületű ajtót választani, mely jobban ellenáll a nedvességnek és a magasabb páratartalomnak.

Előfordulhatnak olyan helyek, ahol a beltéri ajtók a hétköznapi normál használatnál nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, ide CPL fóliás ajtókat javaslunk használni.

A természetes anyagok kedvelőinek fa beltéri ajtókat érdemes beszerezni, amit a piacon kapható számos lazúrral, lakkal és különböző festékekkel tetszés szerint színezhetünk.

  • Fontos szempont a nyitásirány

Érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni a választáskor:

  • A folyosóra ne nyíljanak az ajtók, mert kerülgethetjük a nyitva maradt ajtókat.
  • Ne nyíljon a kapcsolóra az ajtó, hiszen egy sötét szobában nehezen találjuk meg a kapcsolót.
  • Kerüljük az egymásba nyíló ajtókat, mert ezek törött üvegeket, levert sérült ajtólapokat eredményezhetnek.
  • A vízzárás sem mellékes

Olyan helyeken, ahol gyakori a felmosás, nagy a páratartalom, meg kell oldani a beltéri ajtó vízzárását. A fal és a tok között keletkezett hézagokat tömítőanyaggal ajánlott kitölteni, ezzel megakadályozva a fa alapanyagú ajtók nedvességfelvételét. A legjellemzőbb felázási pont a tok és a padló találkozása, így azoknál a beltéri ajtóknál, ahol rendszeresen felmosnak, kimondottan ajánljuk a tok aljánál a vízzárás kialakítását.

  • Egyéb szempontok

A beltéri ajtók legfőbb szerepe a térelválasztás, de egyes ajtó típusok rendelhetők hangszigetelt változatban is. Hasznos tulajdonság lehet egy ilyen ajtó a hálószobán, ha gyermekeink koránkelőek, de az otthoni dolgozószobába is jól jöhet.

Így válasszunk kilincset és zárat

A beltéri ajtók esetében a zárszerkezet is fontos szerepet játszik. Nem csak azért, mert ezzel rögzítjük az ajtólapot, de a kilincs kiválasztásánál is fontos szerepe lehet, hiszen nem minden zárhoz lehet minden kilincset felszerelni. A beltéri ajtók esetében alapvetően 3 típusú zár alkalmazása a leg jellemzőbb, ezek:

http://belteriajto-belteriajtok.eu/images/zarak.jpg

  • a BB zár vagy kulcslyukas zárnak is hívják
  • a WC zár 
  • a PZ zár vagy más néven cilinder zár 

Beltéri ajtó BB zárral

A beltéri ajtók elsődleges zár típusa a BB zár. Ha nincsenek megkötések az ajtó zárat illetően, akkor alap esetben ilyen zárszerkezetet kapunk a megrendelt beltéri ajtóinkhoz. Ezek a hagyományos tollas kulcsos zárbetéteket jelöli.

Beltéri ajtó PZ zárral

A PZ vagy másnéven, cilinderes zárakat olyankor alkalmazzuk, amikor fokozott biztonsági előírásoknak kell megfelelni, de speciális megkötések nélkül. Ideális irodák, raktárak, garázsok, dolgozó szobák biztonságos zárására.

Beltéri ajtó WC zárral

A WC zárak vagy másnéven, toalett zárak egyszerű és praktikus megoldást nyújtanak a nem csak az illemhelyek, de fürdőszobáknál történő alkalmazására. A zár egy negyed vagy fél fordulattal zárhatóvá tehető. Biztonsági okokból, a zár külső oldalán egy hornyolás található, ami egy lapos tárgy vagy érme segítségével kinyitható.

Amire még számítani kell a beépítés után

A beltéri ajtók cseréje viszonylag gyorsan és egyszerűen kivitelezhető. A folyamat a régi ajtó eltávolításával kezdődik, majd a szakemberek megtisztítják a nyílást, beépítik és rögzítik az új tokot. Ezután következik az ajtó behelyezése és az utolsó simítások, vagyis a pontos beállítás elvégése.

A beltéri ajtó cseréjénél számítani kell arra, hogy a szakemberek távozásával lesz még feladat. Az ajtó beépítését általában faipari szakemberek, például asztalosok végzik, így a szakszerű beépítést követően, az utómunka ránk marad.

A leginkább előforduló feladat, hogy az utólag szerelhető tok beépítésénél el kell távolítani a szegélyeket (parketta, csempe), ezeket a szegélyeket általában a burkolók szokták visszahelyezni.

Másik utómunka az egyenetlen vakolás, a nem tökéletesen függőleges fal hézagokat eredményez a tok és a fal között. Ezeket a hézagokat a falfelülettől függően festő vagy burkoló tudja eltüntetni.

Telephelyünkön forgalmazott beltéri ajtók gyártója a Jeld-Wen Magyarország Kft, melyet ma a világ egyik legnagyobb ajtó- és ablakgyártójaként tartanak számon.

Amennyiben további lakásfelújítással vagy beltéri ajtó választással kapcsolatos kérdésed van, látogass el telephelyünkre vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül!