Miután kiválasztottad a számodra leginkább megfelelő telket és már az engedélyek is megvannak az építkezéshez, hozzáfoghatsz az érdemi munka első lépéséhez, az alapozáshoz.

Az alapozás során első fontos lépés a kitűzés, majd ezt követi az alap kiásása. Az épület alapozási síkját minden esetben a fagyhatár alatt kell kialakítani, ellenkező esetben rövid idő elteltével megsüllyedhet a ház alapja.

A jó alap elengedhetetlen kelléke a megfelelő minőségű és mennyiségű építőanyag: a betonacél. A statikus tervei alapján határozzuk meg az építkezéshez szükséges betonvas mennyiségét!

A betonacélt, vagy másik névén szálvasat széleskörűen alkalmazzák az építőiparban. Leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben a magasépítő-ipar használja ezt az építőanyagot. Itt elsősorban acélbetétként alkalmazzák a vasbeton szerkezetekhez. A megfelelő minőségű építőanyag kiválasztásához a szakítószilárdságot valamint a folyáshatárt érdemes a betonacél esetében figyelembe venni.

Acélháló választása többek között aljzatbetonhoz, kerítéshez, szerelőbetonhoz ajánlott. Ez a hegesztett síkháló fontos, hogy jó minőségű legyen, hiszen az építkezés eredményének az időtállóságának ez az alapja. Éppen ezért a Léta-Ker Kft-nél ügyelünk arra, hogy minden építési háló minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkezzen.

A betonacél mennyiségének meghatározása és az építőanyag kiválasztása után már csak a beton beöntése van hátra.

Az alapozási munka menete a követ­kező:
a vetületi és a magassági méretek le-vetítése a zsinórállványról, függőzéssel és méréssel;
a kiegyenlítő földmunka elvégzése, árkok kitisztítása, esetleg talajcsere;
az anyagok beszállításának előkészí­tése;
a munkaterület előkészítése stb.

Az alapozás tevékenysége során fontos szerepet játszik a ragasztás is. A ragasztásról bővebben ide kattintva olvashatsz.

 

Amennyiben kérdésed van az alapozással kapcsolatban látogass el telephelyünkre vagy keresd munkatársainkat!