falazás

Tanácsok falazáshoz

A házépítés legfontosabb fázisa a falazás, melynek esetleges hibái erősen kihatnak az elkészült otthonunk sorsára, használhatóságára és tartósságára. Fontos hogy már a tervezés stádiumában  meg kell ismerkednünk, és ki kell választanunk a számunkra megfelelő külső falazóelemet.

Falazással először a földfelszín alatti épületrésznél találkozhatunk az építkezés során – amennyiben az épület rendelkezik ilyen traktussal. Amikor a földfelszín alatti épületrész elkészül, akkor kezdődik a földszint feletti falazás.

A falazás fő szempontjai

A falazat anyagának kiválasztása egy különösen fontos döntés, hiszen az építőanyag választás hosszú évekre meghatározza az otthonunk minőségét. Falazás során számos alapanyag közül választhatunk, ilyen többek között a tégla, a pórusbeton vagy éppen a fa.

Az építőanyag választást alapvetően a szerkezettel szemben támasztott legfontosabb igényünk határozza meg, mely például a hőszigetelés, hőtartás, hangszigetelés, éghetőség, páraszabályozó képesség, stb. Ezeket mind érdemes szem előtt tartani a falazás során.

A falazás tartóssága az építőanyag minőségétől, a rajta nyugvó tehertől, a traktus mélységtől és az emeletmagasságtól függ, ezért a falazás egy igen összetett lépést képvisel az építkezés folyamatában. 

Falazás innovációja

A régóta ismert hagyományos téglák mellett megjelentek a csiszolt felületű téglák. Ezeket a téglákat a falazás során akár a hozzájuk kifejlesztett purhabbal is összerakhatjuk, így jelentős időt és energiát takaríthatunk meg a falazással.

Az egyre szigorodó energetikai szabályozások miatt mind nagyobb figyelem irányul azokra a megoldásokra, amelyek elősegítik az otthonok ökotudatos kialakítását. Az okostéglák a hagyományos falazó elemhez képest sokkal magasabb hőszigetelő képességgel rendelkeznek. Emellett akár monolit falazatként, tehát egy rétegben, utólagos hőszigetelés nélkül is alkalmazhatók, így a közel zéró energiaigényű lakóházak építésére is megfelelőek.

 

 

Kötőanyag a falazáshoz

Ma már nem csak a “hagyományos” habarcs szolgálhat a falazat kötőanyagául. Természetesen a hagyományos falazáshoz használt habarcs nagyon régóta bevált módszer, sok helyen még használják is. Az előzőekben említett falazáshoz kapcsolódó újítások és a hagyományos falazási technika között valahol félúton helyezkedik el az előre csomagolt, zsákos falazóanyag. Ha valaki ragaszkodik a hagyományos falazáshoz, annak ez a megoldás kitűnő választást biztosít. Természetesen az innováció ezen termékek esetében is jelen van, viszont a a falazáshoz használt kötőanyag nagyon hasonlóan viselkedik a jól bevált habarcshoz.

Blogunkban számos építkezési és felújítási tanácsot találsz