Falazással először a földfelszín alatti épületrésznél találkozhatunk az építkezés során – amennyiben az épület rendelkezik ilyen traktussal.

Amikor a földfelszín alatti épületrész elkészül, akkor kezdődik a földszint falainak felépítése.

A falazat anyagának kiválasztása egy különösen fontos döntés, hiszen az építőanyag választás hosszú évekre meghatározza az épület minőségét. Függőleges határoló felületnek választhatjuk többek között a téglát, a pórusbetont vagy például a fát.
 
Az építőanyag választást alapvetően a szerkezettel szemben támasztott legfontosabb igényünk határozza meg: hőszigetelés, hőtartás, hangszigetelés, éghetőség, páraszabályozó képesség, stb.
A falak vastagságát az építőanyag minősége, a rajta nyugvó teher, a traktus mélység és az emeletmagasság határozzák meg. A falvastagság meghatározása elsősorban a statikai követelményektől függ, ám további számítások szükségesek a hővédelmi megfelelések megállapításához az építkezés során.
 
Ma már nem csak a “hagyományos” falazóhabarcs szolgálhat a falazat kötőanyagául. A csiszolt felületű téglákat akár a téglához kifejlesztett purhabbal is összerakhatjuk, jelentős időt és energiát takarítva meg ezzel.

Blogunkban számos építkezési és felújítási tanácsot találsz