fugázás

Építkezés vagy lakásfelújítás során nagy feladatnak szokott bizonyulni a tökéletes burkolat megtalálása. Emellett azonban érdemes különös figyelmet fordítani a megfelelő fugázáshoz szükséges anyag kiválasztására is, mivel az esztétika megjelenés mellett egy minőségi fuga és fugázó anyag a burkolat hosszú élettartamához is hozzájárul.

A fugázás során alapvető kérdés, hogy milyen helyiség felületére és azon belül mely területre kerül. Ugyanis nem mindegy, hogy a konyha burkolatáról vagy a fürdőszobánk újonnan burkolt felületének a fugázásáról beszélünk. Ráadásul a fürdőszoba esetén azt is célszerű végiggondolni, hogy mennyire, és milyen rendszerességgel éri közvetlenül víz a fugázott felületet, hiszen ez nagyban befolyásolja a fugázáshoz szükséges anyag kiválasztást. Éppen ezért nedves területen például vízlepergető fugát javasolt választani.

Az sem mellékes, hogy kültérre keresünk fugázó anyagot vagy beltérre, padlófűtéssel ellátott helyiséget fugázunk. Ha a burkolat kültérre kerül vagy a padlófűtés fölé, akkor a fugázás anyagának anyagnak állnia kell a nagymértékű hőmérsékleti ingadozásokat. Ezért a padlófűtéshez flexibilis fugázót érdemes venni, míg a teraszra fagyálló, flexibilis anyaggal érdemes elvégezni a fugázást.

Fontos, hogy a választott burkolatnak milyen a nedvszívó képessége, mert a fugázáshoz szükséges anyagot ennek megfelelően kell kiválasztani. Egy gyengébb minőségű termék esetében borítékolható a víz beszivárgása, ami később gombásodást és egyéb problémákat idézhet elő.

Mire érdemes figyelni fugázás során? Erről az alábbi blogcikkünkben olvashatsz, ide kattintva!

Burkolás során fontos kérdés még a dilatáció: a mozgási hézagokat mind a szerkezetben, majd a rá került burkolaton valamint az eltérő anyagú burkolatoknál, fal és padlócsatlakozásoknál dilatációs profillal vagy szilikonnal kell végigfuttatni. Ez a hőmérséklet vagy a külső erőhatások következtében történő térfogatváltozás miatt nélkülözhetetlen. 

A fuga választásánál érdemes azt is figyelembe venni, milyen mosó- és tisztítószereket használunk, mert a cementes fugák általában lúgosak a tisztítószerek pedig savasak. A túl töményen koncentrációs oldatú tisztítószer használata esetén károsodni fog a fugázás.

Emellett fontos meggyőződni arról, hogy a burkolat alatti ragasztó és a ragasztás előtti kiegyenlítés teljesen kiszáradt mielőtt a fugázást megkezdenénk. A száradási időt nagyban befolyásolja a használt ragasztó minősége is. A tartós és szép eredmény érdekében érdemes megvárni a fugaanyag megkötését, ami azt jelenti, hogy legalább 1 napon át védeni kell a fugázott felületet a mechanikai terheléstől.

Ha további kérdésed van a fugázással kapcsolatban, akkor látogass el telephelyünkre vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül!