A kémény akár hiszed, akár nem, az egyik legfontosabb része épületeinknek. Komfortos életünkhöz hozzátartozik ma már az épületek igényszerinti fűtése és az állandó hideg-melegvíz. A különböző tüzelőberendezésekből – a felszabaduló hőmennyiség hasznosítása után – az égésterméket, mint “hulladékot” el kell távolítani. Alapvetően ezt a célt szolgálják a kémények.

A mai tüzelőberendezések (kondenzációs, turbós) nagy hatásfokkal működnek. Jellemzőjük az alacsony füstgáz hőmérséklet. Ennek következményeként viszont jelentős kondenzáció jön létre.
 
Nagyon fontos, hogy építkezés során jól megválogassuk a minőségi építőanyagokat. A kémény esetében sincs ez másként! Válasszunk nedvességre érzéketlen kéményt, hogy elkerüljük a később jelentkező problémákat. A keletkező savas nedvesség ugyanis jelentős károkat okoz a korszerűtlen falazott, és a hagyományos samott csővel bélelt kéményekben. Csak a nedvességre érzéketlen kémények elég ellenállóak a harmatpontnál fellépő változásoknak. Az átázott kémények javítása pedig jelentős többletköltséget ró a házépítőkre, sok bosszúságot okoz.