térkövezés

Úgy gondoljuk, hogy egy szép kerthez elengedhetetlen egy jól megválasztott térkő. A térburkolat ugyanakkor nem egy-két évre szóló befektetés, ezért a minőségi és professzionális termékek használata a térkő esetében is fontos szempont. Az igényesen kialakított térkövezés mind látványra, mind funkcionalitás szempontjából is szinte csak előnyökkel jár.

A térkövezés fontossága

A térkő egy igen széleskörűen felhasználható burkolatfajta, mely rendkívül hosszú élettartammal rendelkezik. A gyeppel ellentétben strapabíró és könnyen takarítható. Esős idő esetén biztos, járható utat ad, továbbá igazán látványos díszítőeleme lehet a kertnek. A tökéletes megjelenéshez azonban nagyon gondos és hozzáértő tervezésre van szükség, bármennyire is egyszerűnek tűnik a térkövezés.

Számos területen élvezheted a térkövezés adta előnyöket. Az egyik jellemző felhasználási terület a járda, ugyanakkor alkalmazhatod kocsibeálló kialakítására, terasz esetében, vagy akár a kertben kialakított pihenőhelyhez, grillezőhöz.

Mire érdemes figyelned a térkövezés során?

Alapvetően kétféle megfontolás mentén szokás döntést hozni a térkőburkolat anyagával, jellegével és típusával kapcsolatban. Egyrészt az esztétikum, másrészt a várható terhelés bizonyulhat leginkább mérvadónak a térkövezés ezen kérdéskörben.

Amennyiben kis hely áll rendelkezésedre a kertben, akkor érdemes kisebb méretű térkövet választanod, valamint keskenyebb térkő-ösvényeket kialakítanod. Ha azonban igazán nagy területtel rendelkezel, akkor nagyobb méretű térkő használata ajánlott. Emellett térkő választás során érdemes arra is figyelned, hogy a térburkolat illeszkedjen a kerti bútorokhoz színben és stílusban, valamint a ház falától se üssön el túlságosan.

Kínálatunkban számos minőségi térkőgyártó termékei megtalálhatók

A térkövezés lépései

Az alábbiakban a térkő lerakásának leginkább célravezető lépéseit vesszük végig, a tervezéstől egészen az utólagos műveletekig és teendőkig, ezzel segítve a térkövezési munkálatok előkészületét.

Tervkészítés

A térkövezést érdemes alapos tervezéssel indítani, aminek az egyik lényeges eleme a színválasztás. Célszerű olyan árnyalatot találni, amelyik harmonikusan illeszkedik a környezetbe, miközben a hozzá passzoló szegélykő beszerzése sem jelenthet akadályt.

A térkő burkolatnak az anyagát célszerű egyrészt az anyagi lehetőségek, másrészt a várható terhelés függvényében megválasztani. Enyhébb terhelésnél elég lehet a 6 cm-rel megoldani a térkövezést, teherautókhoz vagy komolyabb személyautó forgalomhoz viszont már javasolt 8 cm-es vastagsággal dolgozni a térkövezés során.

A térkő lerakás javasolt lépései

A térkövezési folyamat első és kulcsfontosságú teendője a helyszíni felmérés, majd az alapozás. Alapozásnál 15-30 cm vastagságban szedjük ki a talajt, majd pedig oldjuk meg a vízelvezetés feladatát. Ezután következhet az ágyazat készítése a térkövek számára, hogy azok kellő stabilitással kerüljenek a helyükre.

Aztán jöhet térkő lerakása, méghozzá szép fokozatosan, négyzetméterenként haladva. A térkövezésnél mindig könnyebb lerakni a burkolóelemeket, ha egy-egy újabb sort a széléről indítunk meg. A szemre is tetszetős végeredmény érdekében léceket, zsinórt és vízmértéket használva törekedjünk az egyenes vonalak, illetve a megfelelő szélesség kialakítására, így biztos, hogy a térkövezés végeztével elégedettek lehetünk a munkánkkal.

A szegély lerakás, fagyvédelem, és fugázás szerepe

Célravezető lehet, ha az alap kialakításával végezve és az ágyazat kialakítását követően elsőként a szegélyelemeket rakjuk le. A szegély ugyanis masszívan képes egyben tartani a komplett térkövezést, kellő stabilitást kölcsönözve a később lerakott térköveknek.

Szintén célszerű 15-30 cm mély fagyvédő és teherhordó réteget kialakítani, amelyhez zúzott követ, földnedves betont vagy más ömlesztett anyagot érdemes használni. Ez imént említett réteget mindenképp javasolt ledöngölni, hogy nagyobb stabilitást biztosítsunk a később lefektetett térköveknek.

A térkövezés utolsó lépése a fugázás. Ehhez mindenképp finomszemcsés homokot javasolt alkalmazni. Nagyobb térközöket hagyva az is elegendő lehet szimplán leszórni a homokot, és aztán úgy söprögetni, hogy a rések maguktól teljenek meg.

A térkövezés záró munkálatai

Egyfajta utolsó lépésében a lerakott térkő döngölését nem javasolt elmulasztani

A döngölést a szegély irányából a középrész irányába haladva érdemes kivitelezni addig, amíg a burkolat kellően szilárd nem lesz. 

Összegzés

Mint látható a térkövezés egy viszonylag komplex, ugyanakkor messze nem kivitelezhetetlen projekt, amit akár önállóan is megoldhatunk. 

A térkövezés akkor őrizheti meg az állapotát, amennyiben az alapja a terhelésnek megfelelő vastagságban készült el. Szintén lényeges tényezője a munkálatoknak a megfelelő tömörítés, valamint a vízelvezetés.

Amennyiben a térkő típusának és színének a kiválasztásánál vagy a kivitelezés egyes lépéseinél elakadunk, akkor sosem árt, ha van kitől kérdezni és inspirálódni.

Ha új kerti burkolatra vágysz, vagy térkövezéshez kapcsolódó kérdéseid vannak, akkor látogass el hozzánk és fedezd fel megújult Mintakerünket, vagy írj nekünk weboldalunkon keresztül!