A jó idő beköszöntésével most már ideje nekilátni a ház körüli munkáknak! Bálint gazda szavaival élve: “Az idejében elvégzett kerti munka a legjobb biztosítéka a gazdag nyári és őszi termésnek.”

Metszés

Az első és legfontosabb teendő az alapos metszés elvégzése. Szerencsére itt nem egy bonyolult, órákat igénylő munkáról van szó. Egy kis időráfordítással és praktikával ugyanis hamar lombot fakaszthatnak a növényeink.

Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a beteg és sértült ágakat mindig távolítsuk el! Tegyük szellőssé a bokrokat, és a fákat úgy, hogy az esetlegesen befelé nőtt ágakat és gallyakat levágjuk.

A metszés egyik aranyszabálya, amit érdemes mindig észben tartani, hogy a metszés mindig ferdén történjen, szorosan a rügy felett! Ha ezt az apró szabályt betartjuk, nagyobb eséllyel lesz gazdag a termés!

Gyep gondozás

Talán nincs is jobb dolog a nyáron annál, mint amikor az ember a meleg időben mezítláb lehet kint a szabadban. Ahhoz azonban, hogy mindezt gondtalanul élvezhessük és a gyerkőcök is imádjanak a fűben szaladgálni, ahhoz bizony most kell egy picit megdolgoznunk.

Előszőr is szükségünk van egy lombseprűre, aminek segítségével egyszer jól át kell fésülni a gyepet, hogy az “levegőhöz juthasson”. Ezzel nemcsak, hogy felfrissítjük az udvart, ami egyben rendezettnek tűnik majd, de a rothadásos betegségeket is elkerülhetjük.

Tavasz végétől, mikor már elég meleg az idő, érdemes pótolni udvarunkon a füvet a hiányzó részeken. Ilyenkor ideális csak a kikopott, kopár részeket újravetni, és néhány hét alatt már jön is az eredmény.

Virágok ébresztése

A virágok nem csak lakásunk, de kertünk ékkövei is lehetnek. Éppen ezért érdemes a kisebb cserepes növényeket, és a balkon növényeket újraültetni.

Ha virágaink esetlegesen túl nagy cserépben vannak, akkor a felső talajréteget le kell cserélni.

A tavaszi kerti virágok (mint például a muskátli) ideje most jött el. Vegyük elő a garázsból az elmentett darabokat, vagy szerezzünk be a piacon pár mutatós darabot, és ültessük át őket! Előszőr érdemes egy világosabb és melegebb helyre tenni a virágokat, hogy hozzá szokhassanak a fényhez és a melegebb időhöz, majd kis idő után áthelyezhetjük őket a nekik szánt területre.

Amennyiben további tanácsokra lenne szükséged a kertépítéssel kapcsolatban, akkor kattints ide. Ha pedig kérdésed lenne a témában, írj nekünk!

Képek forrása: pinterest.com