Az esztétikai és a funkcionális szempontokon túl mindenképp fel kell vetnünk az olyan kellemetlen kérdéseket, amelyeket legszívesebben elhessegetnél magunktól.

Mekkora rezsije lesz új otthonunknak?

Léta-Ker, házépítés, felújításBárhogyan is nézzük, nem egy utolsó szempont! Lássuk csak be, az energiatakarékosság pedig nem csupán technika kérdése!

Az Öko-házakban olyan épületgépészeti megoldásokat alkalmaznak, ami a benne élők életkörülményeit jelentősen javítják. Gondolunk itt a rezsi költségek minimálisra csökkentésére, a komfort érzet maximálisra növelésére és persze az időtállóságra. Mindez pedig megoldható lehet akár a napkollektor, a légkollektor, a szélturbina, a biomassza-tüzelés, az „eleveniszapos” biológiai szennyvíztisztító, vagy akár az esővíz, illetve a „szürkevíz” felhasználásával is.

Nyilván ezzel az építési móddal otthonunk bekerülési költsége magasabb lesz és itt sokan azt mondanák, hogy nincs annyi pénzük vagy nem akarnak ennyit költeni rá, de gondoljunk a jövőre is! Ha akár tervezési, akár épületszerkezeti szinten nem sikerül megtalálni a legjobb megoldást, nem lesz kifizetődő a beruházás. A legtöbb hiba általában abból fakad, hogy a megrendelő nem gondolja át, mire is van valójában szükség.

Az energiatakarékos ház nem a legmodernebb berendezésektől lesz jó, hanem attól, hogy lakóhelyünk potenciális energiaforrásait figyelembe véve, logikus rendben épüljön, a egyéni igényeink szerint. Ezen túl persze az sem mellékes, hogy a kivitelezés milyen színvonalon valósul meg.

Mire figyeljünk kivitelezés során?

felújítás, házépítés, kertépítésA jó tervezésen és a gyakorlott kivitelezőn tényleg nem érdemes spórolni: erről számtalan rosszul sikerült rendszer panaszos tulajdonosa tett már bizonyságot.

Jó tájolással és a megfelelő méretű ablakokkal elérhetjük, hogy télen a napenergia hatékonyan – akár 20 százalék megtakarítással – rásegítsen a fűtésre, nyáron pedig a megfelelő árnyékolással ellensúlyozhatjuk ezt a hatást. E mellett igaz, hogy az energiatermelő eszközök drágák, de ez mellett még   azok a berendezések is azok, amelyek tárolják az energiát. Bár ezek kiépítése mindig függ a környezet adottságaitól, mégis érdemes utánajárni, hiszen az egyes márkák között hatalmas különbségek mutatkoznak.

Ha energiatakarékos házról van szó, a szigetelés kulcsfontosságú, de itt sem mindegy, mennyire is kell pénztárcánk mélyére nyúlni. Az olyan praktikáknak pedig, mind például a nagy üvegfelületek használata vagy az épület megfelelő tájolására, mint már említettük nincs pluszköltsége a tervezői díjon felül.

Az újrahasznosítás csúcsára a legmerészebb példa az újságpapír-szigetelés volt.  Erre az alábbi linkre kattintva található több információ.

Amennyiben tanácsra, segítségre lenne szüksége, keressen minket bizalommal!