Kezdjük a virágágyásokkal

Érdemes először a virágos kertünket rendbe szedni. Az ősz beköszöntével távolítsuk el az egynyári növényeket és vágjuk vissza az évelőket, hogy minél kevesebb kár érje őket a változó időjárás miatt. Ha kertünkben mediterrán dísznövények is megtalálhatók, akkor érdemes őket világos, védett helyre áttelepíteni. Itt is vágjuk vissza a hajtásokat, hogy minél kevesebb vizet veszítsenek a növényeink.

Ne felejtsük el megnyírni a kertben levő örökzöldeket, valamint a lombhullatókat sem, mivel ilyenkor még sokkal egyszerűbben formára nyírhatók.

Kerépítés teendők - Léta-Ker

Itt az idő az ültetésre

Az ősz a legalkalmasabb időpont az új növények és fák ültetéséhez. Ha tavaszi kertünkben szeretnénk viszont látni csodás tulipánokat, jácintot vagy más virágokat, akkor ez remek alkalom, hogy őszi hagymás virágjainkat elültessük.

Még folytassuk az öntözést

Amíg tart a forróság, a rendszeres kerti locsolást sem szabad elhanyagolnunk. Nemsokára beköszöntenek az esős napok, amikor az öntözést úgyis a természet oldja meg helyettünk.

Kerépítés teendők - Léta-Ker

Talaj táplálása

Ne feledkezzünk meg a talajvédelméről sem! Az ősz egyik legfontosabb teendője a megüresedett kert talajának felásása és trágyázása. A trágyázás azért is kiemelten fontos, mert így a talajban rejlő tápanyagforrások nem merülnek ki a hideg idő beköszöntével. Ehhez minden zöldséget be kell takarítanunk, a szárakat, gazt és egyéb növényeket pedig érdemes összegyűjteni komposztba, melyet a későbbiekben hatékonyan felhasználhatunk a kertépítés során.

Kerépítés teendők - Léta-Ker 

A gyepre is fordítsunk figyelmet

Az alacsony hőmérséklet és a gyenge napfény rossz hatással van a gyepre. Éppen ezért a lehullott leveleket rendszeresen javasolt eltávolítani a gyepről, mivel a földön hagyott levelek elveszik a fényt, és így száraz, barna foltok alakulhatnak ki, majd akár beindulhat a mohásodás folyamata.

Kertünkben utoljára november elején javasolt füvet nyírni. Itt figyeljünk arra, hogy ne nyírjuk a füvet 5 cm-nél rövidebbre, mivel a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt.

Kerépítés teendők - Léta-Ker

Foglalkozzunk a szerszámokkal is

Ne hanyagoljuk el a különböző barkács eszközeinket sem. Tisztítsuk és élezzük meg kerti szerszámokat, mielőtt elraknánk őket télre.

Az ősszel zajló kerti munkák sokkal inkább gondoskodásról szólnak, mint a munkáról.
Ha a felsorolt teendőket elvégezzük, akkor nem csak felkészítjük kertünket a hűvösebb napokra, hanem ahhoz is hozzájárulunk, hogy jövő tavasszal a kert tökéletes állapotban ébred újra!

További kérdés esetén keressétek szaktanácsadóinkat!