Kémény tanácsokA meleg vizet és az ideális hőmérsékletet biztosító épület-gépészeti berendezések, ahogy bármely más háztartási eszközök szintén karbantartást igényelnek. Rendszeres ellenőrzésükkel csökkenthető a meghibásodásuk kockázata, és a balesetek elkerülése is. Ugyanis például, a gyakori szénmonoxid mérgezések oka, sok esetben a nem megfelelően karban tartott kémények eredménye.
Az életbiztonság mellett, a vagyonbiztonság szempontjából is érdemes a kéményseprést elvégeztetni, vagyis a házunk védelméről se feledkezzünk meg. Annak ellenére, hogy az önkormányzatoknak kötelező lenne időközönként ellenőriztetnie egy megbízott szolgáltatóval a kéményeket, fontos, hogy mi magunk se feledkezzünk meg a kéményekről.
Ha egy általános ellenőrzéshez nem szeretnénk kéményseprőt hívni, akkor azt akár házilag is el tudjunk végezni: ehhez először is minden tüzelőberendezést ki kell kapcsolnunk. Majd a kéménytisztító ajtót kell kinyitnunk. Ez némi kosszal járhat, erre érdemes felkészülni például leterített újságpapírokkal. Ha levettük az ajtót, egy meggyújtott papírt tartsunk be a kéménybe, hogy ellenőrizzük annak a huzatát. Ha hirtelen leég a papír, akkor jól működik a kéményünk, ellenkező esetben érdemes kitisztíttatni. Ehhez viszont már mindenképpen hívjunk szakértőt.
A kéményseprő a keféjével alaposan megtisztítja a kéményt, azonban ez is kosszal járhat, így érdemes erre is megfelelően felkészülni. Viszont ez a kis rendetlenség hosszú távon mindenképpen megéri, hiszen így hozzájárulsz az otthonod és a családod biztonságához, és még a tüzelőberendezések hatékony működését is biztosítod.
Ha épp felújítasz vagy építkezel, akkor a kéményre fordíts külön figyelmet, hiszen már a kialakításukkor jó, ha tudod, hogy ez az épületek egyik legfontosabb része. 
 
Olvasd el további kéményrendszerekkel kapcsolatos tanácsainkat.
Ha további kérdésed lenne a kéményekkel kapcsolatban keress minket bátran!