kertépítés

Cikkünkben most összegyűjtöttünk pár kreatív kertépítési ötletet és megoldást arra, hogyan érdemes kialakítani kertünket, hogy az a család számára a nyár legszebb pillanatainak adhasson helyet.

Nézzük csak, hogyan is haladjunk lépésről-lépésre?!

Gondolkozz és tervezz!Kertépítés

Az első és legfontosabb lépése a kertépítésnek, hogy végig gondold mi mindenre lehet szüksége a családtagoknak a kertben. Mire lehet szükség, minek örülnének a lurkók, milyen praktikákra lenne szükség, ami otthonosabbá tenné Nektek az udvart.

Legyen-e például kerti tó, vagy játszótér? Mit enged meg a környezet, szeretnél-e virágokat, szükség van-e füvesítésre…

Üljetek le és beszéljétek át. Ha megvannak az igények, kezdjétek el lerajzolgatni, hogy ne csak fejben, hanem papíron is lássátok az eredményt!

Előszőr rombolj!

Minden kezdet nehéz, a kertépítés elkezdéséhez ugyanis előszőr rombolni kell! Mielőtt azonban nekilátsz, tudatosan gondold át mi az, amit a régi kertből megmenthetsz, vagy újrahasznosíthatsz majd az új udvaron! Ezeket a részeket óvatosan bontsd le, hiszen rengeteget spórolhatsz vele!

Ha már belefogtál, akkor mindenképpen érdemes a régi föld felső rétegéből néhány centit leszedni, és azt fekete tápanyagdús virágfölddel helyettesíteni, vagy akár csak egyszerűen megemelni a jelenlegi kert szintjét néhány centivel.

Ez a plussz friss virágföld nagy frissítést jelenthet mind a füvesítés, mind kerti növények számára is. Hidd el, udvarod kamatoztatni fogja ezt a kis figyelmességet!

KertépítésKertépítés

Ha már leterítetetted a friss termőföldet, tudatosan jelöld ki, hogy mit hol fogsz elhelyezni. Hol lesz kerti tó, csobogó, emelt ágyás,  játszótért és minden, amit szeretnél.

Ennek azért van kiemelkedően fontos szerepe, mert ha már belevágsz a nagy munkálatokba és mindent elültettél, utána már csak nagyon körülményesen tudnád beszállítani az alapanyagokat.

Szinteltolási lehetőségek

Ha szeretnél valami nagyon kreatívat és leheengerlőt készíteni a kertedbe, akkor talán nincs is jobb megoldás egy mutatós kis sziklakertnél, vagy használd ki a szinteltolás által kreálható lehetőségeket.

Itt azonban nagyon ügyelj rá, hogy ha szinteltolással szeretnéd feldobni a kertet, akkor gondolnod kell rá, hogy valamilyen erősebb (lehetőleg természetes) anyaggal támaszd meg!

Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy tartós is legyen az eredmény, hiszen ha a szinteltolás szélére lépsz, megereszkedhet a föld a lábad alatt. Erős, masszív anyaggal ez elkerülhető!

Kiülős megoldás terasz helyett!

Sokan irigykedve néznek a családi házas terasszal rendelkező családok után… ha nektek is hiányzik a jó kis teraszos nyári estés hangulat, akkor ezt egy jól kialakított kiülővel máris megoldhatod!

Tervezéskor azonban itt se feledd, hogy legelőszőr is a föld szintezésével kell kezdeni, majd a ház hangulatához illő alapanyagot válassz alapnak. Lehet ez akár faléces megoldás, járólapok, beton, térkő, vagy akár kavicsos is.

Fa választása esetén feltétlenül ügyelj azonban rá, hogy hagyj egy kis helyet a talaj és a lécek között, ugyani a fa a víz hatására könnyen megszívja magát és így a várnál is korábban tönkre mehet!

KertépítésVagány kis járatok a kertbe!

Nincs is jobb érzés annál, amikor mezítláb mászkálhatsz fel s alá a kertben érezve a köveket, füvet.

Azonban gondoljunk a szépen kialakított kertre és a virágágyásokra is, ráadásul ha esik az eső akkor teljesen sáros leszel mire visszaérsz a házba. Ezekre mind megoldást adhat a kerti ösvények kialakítása. Így a virágokat sem kell kerülgetni, sáros sem leszel, és még a gyerkőcök is imádni fogják!

Jöhet a korona: virágok és fák

A kert legfontosabb elemei a fák, melyek majd árnyékot biztosítanak és a virágok, amik pedig megadják az évszakok hangulatát. Kertépítés során haladj a nagy növényektől a kisebbek felé, hiszen a nagyobbaknak több helyre és napfényre van szüksége, így ez után következhetnek az udvar kisebb növényzetei.

Fák ültetése során arra is gondolj, hogy fajtától függően akár méteresekre is nőhetnek hosszába, s széltébe is, így a házra, vezetékekre is gondolj!

A kert kialakítása során az lebegjen a szemed előtt, hogy ezt csak egyszer kell megcsinálnod, utána évekig élvezheted a kert pompás látványát, és lazíthatsz egy függőágyban az udvarban! Amennyiben további kertépítési tanácsokra vágysz, kattints ide.

Ha további kérdéseid lennének a kertépítéssel kapcsolatban, akkor írj nekünk!

Képek forrása: Pinterest.com