Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy belevágj a kertészkedésbe, örömmel osztjuk meg a 10 legfontosabb szempontot, amelyet okvetlen vegyél figyelembe az első kapavágást megelőzően!  

Talán a legfontosabb tisztázni, hova is szeretnéd a kertedet. Ügyelj arra, hogy a megfelelő mennyiségű napfényt és árnyékot kapjon a kiválasztott terület és védve legyen az erős széltől.

Ha kiválasztottuk a tökéletes helyszínt és lehetőségünk engedi, vizsgáljuk meg a talaj minőségét. Igazítsuk a kerti terveinket a talaj PH értékéhez. Fontos, hogy tápanyagban gazdag legyen. Szükség esetén komposzttal, trágyával vagy más szerves anyaggal javítható a talaj jellege.

 

Számoljunk utána!

Még a nagyobb munkák és tervek elkészítése előtt érdemes költségvetést készíteni. Ebben határozzuk meg, mekkora ker(e)ttel gazdálkodhatunk.

 

Jöhetnek a növények!

Milyen formájú kertet szeretnél? Ha eldöntötted kerted alakját és méretét, tervezd meg milyen növények és kerti utak kerülnek majd bele, hogyan áll össze egy kerek egésszé a végeredmény.

A tervezés során fontos külön hangsúlyt fektetni az öntözési mód kiválasztására. Kézi öntözést választasz vagy öntözőrendszerrel támogatod a vegetáció egyenletes növekedését.

Ügyelj az éghajlatnak és környezetnek megfelelő növények felkutatására. Ne erőszakold bele a nagy vízigényű bokraidat egy sivatagos környezetbe, ezzel sok későbbi gondtól óvod meg magadat!

Készülj a vakondok és levél tetvek támadására! A legnagyobb körültekintés mellett is előfordulnak kártevők és megbetegedések növényeinken. Előzetesen érdemes a kertészetben tájékozódni, milyen betegségekre hajlamosak áhított kertünk lakói és milyen elővigyázatossági intézkedéseket kell tennünk, hogy megóvjuk azokat. A vakondot ne bántsuk, helyezzünk vakond-hálót kertünk azon részeire, ahol nem szeretnénk, hogy felbukkanjon.

 

Emberi tényező

Klisének hangzik, hogy mindenkinek 24 órából áll egy nap, de fontos igazságot takar. Olyan gondozási igényű kertet tervezzünk, aminek nem válunk rabjává és annyi munkát vár el tőlünk, amennyit rá tudunk szánni. Vagy fogadhatunk egy kertészt, akire rábízzuk a szakszerű kertápolást.

Gondoskodjunk a megfelelő szerszámok beszerzéséről is. Ha ez az első kertünk, valószínűleg nincs még a háztartásunkban kapa, ásó, lapát, metszőolló, sövényvágó vagy éppen permetező kanna.

Papíron készen áll minden? Tudod merre kanyarog majd a kerti út és hova kerül a selyemakác? Hol fog állni a pihenő pad és mikor kezd csobogni az öntöző és a hozzá kötött kis szökőkút? Akkor ideje beszerezni minden szükséges elemet és megvalósítani mindezt!

A kert építéséhez szükséges alapanyagokért látogass el a Léta-Ker telephelyére, ahol szakértő munkatársaink örömmel segítenek a választásban!