penészes falakBiztosan mindenki irtózik a sötét foltos falak és csempék látványától, ám a panasz nem csak esztétikai problémát jelent a lakásban. A spórákat belélegezve komoly egészségkárosító hatása is lehet a gyakran csak szépséghibának tartott penészesedésnek.
Ha a penész már megjelenik a falon, akkor már megvan a baj. Ilyenkor az első, hogy kezeljük a problémát. A penészgomba irtására szolgáló vegyszerek azonban maguk is erős kemikáliák, amelyeket szintén nem egészséges belélegezni, így maga az eltávolítás is kellemetlenségekkel járhat.
A legegyszerűbb az, ha megelőzzük a problémát, amit akár már az építőanyagok szintjén is megtehtünk.
A legáltalánosabb tanács amit adhatunk: szellőztessünk! A penészgomba a túlzottan magas páratartalom miatt szaporodhat el a lakásunkban, amelyet a legtöbb esetben a napi rendszeres légcserével szinten tarthatunk.
Itt is vannak azonban aranyszabályok. Ne hagyjunk nyitva résnyire ablakot a hidegben, mert a lehűlt falakon ismét kicsapódhat a pára.
 
Sokkal hatékonyabban felügyelhetjük lakásunk atmoszféráját, ha egy erre rendszeresített mérőkészülékkel folyamatosan szinten tartjuk a pártartalmat.
Ezekkel a módszerekkel azonban sokszor csak tüneti kezelést nyújtunk. Ha a gyökerénél akarjuk kiirtani a problémát, akkor már a tervezésnél és az építőanyagok kiválasztásnál is figyelembe kell venni ezt a szempontot. Ha tehetjük hőszigeteljük a lakásunkat, hogy ne legyen nagy hőmérsékletingadozás a lakás belső hőmérséklete és a falak között. Valamint válasszunk a penész kialakulását gátló vakolatot és beltéri falfestéket.
 
A fürdőszobánk és konyhán van a leginkább kitéve a penész veszélyének, ezért itt válasszunk olyan építőanyagokat: vakolatotbeltéri falfestéket és fugázó anyagot, amely penész gátló hatásával segít megelőzni a problémát.