Építs télikertet!
Manapság Magyarországon is egyre elterjedtebb megoldás a télikert kialakítása építkezéskor. Régebben csak a dísznövénytermesztés, egzotikus növények tartása miatt vetemedett az építkező arra, hogy télikertet húzzon fel az otthonához közel, ma azonban más funkciója van.
A télikertek leggyakrabban már a házhoz toldva kerülnek kialakításra, mintegy átmenetet képezve a kert, udvar és a lakás között. Télen és nyáron megfelelő helyszín arra, hogy úgy élvezzük a természetet, hogy mellette ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból. Mintegy a kertünk meghosszabbítása, vagy akár helyettesítése is ez.
A szükséges engedélyek beszerzésén túl különös tekintettel kell lenni arra, hogy az építmény vízálló legyen, hiszen jól működő vízszigetelésre van szükség, hogy zord időjárásban is megfelelő klíma legyen benne. Ugyanez miatt fontos a hőszigetelés, hiszen a megfelelő hőszigetelés megvéd a hideg ellen, valamint csökkenti a káros fűtési melléktermékek mennyiségét.
A télikertek kialakításának csak a képzelet szab határt és persze függ attól, hogy milyen funkciót szánunk neki. Az egyszerű növénytároláson túl egy megnyitott teraszként is szolgálhat, ekkor természetesen már ajtómegoldásokban is kell gondolkodnunk.
Tervezzük meg alaposan ezt a helyiséget az építkezés során, a vízszigetelésre és a hőszigetelésre is ügyelve. Így egy minden évszakban élvezhető plusz szobát kapunk, amely a lakásunk éke lehet.