Hogyan válasszuk ki a színezővakolatot?

A színezővakolat kiválasztásának három fő szempontja van:

1. Színválasztás

Első lépésként ki kell választanunk a szín(eke)t. Ez manapság már nem egy egyszerű feladat, hiszen ha eldöntöttük, hogy kék, akkor is még rengeteg árnyalattal találjuk magunkat szembe. Sokszor nehéz dűlőre jutni, hogy melyik lesz az igazi. Hogy megkönnyítsük döntését, összeírtunk pár tippet, amelyek a segítségére lehetnek:

  • 2-3 különböző szín és esetleg különböző formák alkalmazásával hangsúlyosabbá, szebbé teheti homlokzatát.
  • Dinamikus és pasztell színek együttes alkalmazásával kellemes színharmónia vagy izgalmas kontraszt alakítható ki.
  • A színezővakolat színét a ház környezetének és többi részének színével összhangban válassza ki! Vegye figyelembe a lábazatot, a cserepet, a nyílászárókat és a fa burkolatokat is!

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy kiválasztjuk a színt, azonban az a felületen már nem ugyanúgy néz ki, mint ahogy a festékdobozon volt.

Tipp: minden esetben a kiválasztott színt próbáljuk ki kb. 1x1m2-es felületen és csak ha megfelelô, akkor színezzük ki az egész épületet.

 

2. Struktúra választás

A struktúra a festék szemcseösszetételéből adódik. A kivitelezés során azonban számos struktúraváltozat alakítható ki. Néhány tanács a kiválasztáshoz:

  • Minél nagyobb a szemcseméret, annál hangsúlyosabb a megjelenés.
  • A struktúra megváltoztatja a színről alkotott összbenyomást.
  • Színezővakolat gyártója és típusa is eltérő struktúrát eredményezhet.

 

3. Műszaki tulajdonságok

A műszaki tulajdonságok alapvetően a termékösszetételbôl adódnak. A színezővakolatok minőségét, megjelenését és időtállóságát alapvetően a szemcse és a kötőanyag határozza meg. Emellett adalékanyagokkal javítják a minőségét, pl. algásodás gátlás vagy víztaszítás növelése érdekében.

 

Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kattintson ide!