Annyi féle szépség létezik. Mindenki egyénileg érzi, mi számára az esztétikus, miben érzi jól magát és milyen környezetet álmodna maga köré. A térkövezés egy nagyszerű módja annak, hogy az udvart vagy a teraszt széppé varázsoljuk. A térkövek segítségével kialakíthatjuk rendezett útvonalainkat a ház körül, vagy éppen fontos határokat vonhatunk növényeink köré. Vadregényes dzsungelünkben vezethetünk keskeny ösvényt vagy elvágólag elhelyezett, gondosan szabályozott gyeptégláink végtelen sorát kísérhetjük. A térkövezés azonban nem csak esztétikai, de praktikus szempontból is fontos lehet. Például azzal, hogy megteremti ingatlanunk biztonságos megközelíthetőségét, hozzanak a felhők bármilyen csapadékot is.

Mint minden építkezés esetén, a térkövezés elkezdése előtt is fontos, hogy tervezzük meg a munkafolyamatot. Ha az alapanyagokról szeretnél szakértő tanácsot kapni, a Léte-Ker Kft. telephelyén jó helyen jársz!

Térkő számítás

 

Egy papírra, egy mérőszalagra, és egy kis számolásra van szükség. Döntsük el, hova szeretnénk térkövet tenni, milyen méretben. Ha megvan az alap elképzelés akkor mérjük le pontosan és rajzoljuk meg a tervet. Erre azért van szükség, hogy a pontos méretek tudatában ki tudjuk számolni a négyzetmétert is, valamint a körvonalat is a szegélykő miatt. A legtöbb esetben a szegélykövek 1 méretes lapokban kaphatóak, de célszerű ezt is leegyeztetni a vásárlás előtt. 

Válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelő formájú és színű térkövet és az előkészítéshez szükséges anyagokat. A térkövek különböző színekben, formákban és méretekben érhetők el, így könnyedén megtalálhatjuk azokat, amelyek illeszkednek az udvarunk stílusához és a környezethez. A térkövek anyaga is fontos, mert ez befolyásolja a tartósságot és például ettől függ, mennyire fog csúszni az elkészült utunk.  

Telephelyünkön januárban kedvezménnyel megvásárolható a TAVERNA két gyönyörű burkolata, érdemes bevásárolni belőle, ameddig tart az akció!

Az előkészületek közé tartozik a terület kiegyenlítése, a talaj és az alapréteg alapos döngöléses kialakítása. Az alaprétegnek szilárdnak és egyenletesnek kell lennie, hogy a térkövek stabilan álljanak és ne mozduljanak el. Ezt a célt szolgálja a szegélykövek beton ágyba ültetése is. A kövek lerakása előtt fontos, hogy a határoló elemek betonozása száraz és teherbíró legyen.

Fugázni a térkövet is kell!

A térkövezés egyik befejező lépése a fugázás, amit a lehető legfinomabb homokkal végzünk el. Ha nagyobb térközöket hagytunk, elegendő csak leszórni a homokot, és addig söprögetni, amíg magától ki nem telítődnek a rések, de kisebb hézagoknál gyakran kézzel is rá kell segíteni a telítést. Ez egy rendkívül fontos lépése a szép összkép kialakításának!

Utolsó lépés, a döngölés

A fugázást követően elengedhetetlen a lerakott térkő döngölése, amit otthoni körülmények között és kisebb felületeknél akár egy könnyebb farönkkel is elvégezhetünk, de van hozzá célszerszám is, amit Lapvibrátornak hívnak. A térkövezett felületet mindig a szélektől a középrész felé haladva döngöljük, és addig végezzük a teendőt, amíg a burkolat megfelelő szilárdsággal nem rendelkezik. Döngöléskor a fugában lévő homok még jobban összetömörödik, ezért még egyszer érdemes átsöpörni a felületet többször is. Ezután az esetleges fugaréseket még egyszer feltölthetjük, majd a felület a lesöprést követően használatba vehető.

Mindent, amire szükséged lehet térkövezés során, beszerezhetsz telephelyünkön!