Tetőfedés

Régen bizonyos értelemben egyszerűbb volt házat építeni. Nem volt gond a rengeteg alapanyagra. Volt egy féle megoldás, amit használtak a környéken, abból épült mindenki otthona. Vályog, tégla, kő?
Régiónként változott.


Persze ez nehézségekkel is járt. Nem volt lehetséges az egyéni igényeinkre szabni az ingatlanokat. Ma már csak a fantáziánk (és pénztárcánk) szabhat határt otthonunk megalkotása során. Építőanyagok sokasága várja az építeni vágyókat, akár épp a Léta-Ker telephelyén is.

Nézzük például a tetőt

A tető fedése jelentés döntés. Házunk külső kérge ez, ami a hulló csapadék és a különféle irányból érkező hőhatások ellen védi otthonunkat. Választhatunk kerámia- vagy betoncserepek, zsindely, hullámpala, síkpala, trapéz lemez vagy polikarbonát fedés közül.

Nézzük meg érintőlegesen, melyik milyen előnyökkel jár!

 

Kerámia cserép

Az agyag 1000 év alatt nem változott, csak a technológia vált modernné és alkalmassá a tömeggyártásra, amellyel ma már mindenki számára elérhető a tartós és szép kerámia tetőcserép. A fejlesztéseknek köszönhetően az alapanyag megtartotta előnyeit, míg az épületfizikai tulajdonságok kiemelésével a modern kerámia tetőcserepek a kor elvárásainak még inkább megfelelővé váltak.

 

Beton cserép

A beton – tömörsége miatt – a csapadékot teljes mértékben elvezeti, így az nem hatol be a pórusok közé, vagyis a fagyás-olvadás ciklusok a víz térfogatának változásával nem károsítják a cserepet. Mindezek mellett a betoncserépről elmondható, hogy nagy teherbírásúak, rendkívül ellenállóak, a precíz és magas színvonalú termelési eljárásnak köszönhetően méretpontosak és színtartóak.

 

Zsindely

A zsindelyfedés legnagyobb előnyei, hogy rendkívül könnyű, jól hajlik, méretre szabható, könnyen alakítható és illeszthető, így szinte bármilyen felületet be lehet takarni vele, akár bonyolultabb formájú és íves tetőket is.  A kisebb anyagveszteség, a gyorsabb kivitelezés, illetve a kevesebb csatlakozó, kiegészítő elem miatt igen gazdaságos.

 

Polikarbonát lemez

A polikarbonátról általánosan elmondható, hogy kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, e mellett UV álló, tartós és könnyen megmunkálható. Nagy előnye, hogy átereszti a fényt, ezáltal nem sötétíti el a fedett helyiséget.

 

 

 

Hullámpala

Kizárólag környezetkímélő nyersanyagokból készül, a régi hullámpalákkal ellentétben nem tartalmaz a környezetet károsító azbesztet. Mindezeken kívül nagy formátumának, illetve a szálcement különleges tulajdonságainak köszönhetően úgy, mint éghetetlenség, teherbíró képesség, korrózió állóság és több vegyi anyaggal szembeni ellenálló képesség, ezek a palák kiválóan alkalmasak ipari létesítmények, raktárépületek tetőfedésére.

 

Síkpala

A szálcement síkpala hatalmas előnye az a képesség, hogy ellenáll mindenféle időjárási viszontagságnak. Fagyás, olvadás, forróság, intenzív esőzés – ezek közül egyik sem jelent veszélyt a szálcement felületekre. A szálcement síkpala termékek minden esetben megtartják alakjukat, és azon képességük, hogy a korhadásnak és a gombásodásnak ellenállnak. A végeredmény egy hosszú élettartamú felület, melynek karbantartási igénye minimális.

Trapézlemez

Az ipari, mezőgazdasági, kereskedelmi épületek, csarnokok hagyományos, kedvelt könnyűszerkezetes alkotóeleme az acél trapézlemez. A vékony acéllemezből különböző méretekkel gyártott nagytáblás elemek kis súlyuk miatt gazdaságosan szállíthatók, alkalmazásukkal rövid idő alatt nagy felületek fedhetők, burkolhatók.

Ha ezek alapján nem tudsz döntésre jutni, látogass el telephelyünkre, ahol szakértő kollégáink örömmel segítenek a választásban!